Τέλος εποχής- Χειραψία της βασίλισσας Ελισάβετ με τον πρώην ηγέτη του IRA! [εικόνες&βίντεο] - iefimerida.gr

Τέλος εποχής- Χειραψία της βασίλισσας Ελισάβετ με τον πρώην ηγέτη του IRA! [εικόνες&βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θύελλα αντιφατικών αντιδράσεων σε όλη τη Βρετανία προκάλεσε η χειρονομία συμφιλίωσης της βασίλισσας της Βρετανίας με τον Μάρτιν ΜακΓκίνες ο οποίος την εποχή των εχθροπραξιών δολοφόνησε τον ξάδερφό της.

Πίσω από κλειστές πόρτες και παρουσία ενός μονάχα φωτογράφου γράφτηκε στο Μπέλφαστ ο επίλογος μιας ολόκληρης εποχής αιματηρών συγκρούσεων για την ανεξαρτητοποίηση της Βόρειας Ιρλανδίας από την βρετανική κυριαρχία, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 3500 άνθρωποι.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ, επικεφαλής των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων βάσει πρωτοκόλλου, έδωσε τα χέρια με τον αντιπρόεδρο της Βόρειας Ιρλανδίας, Μάρτιν ΜακΓκίνες ο οποίος υπήρξε ένας από τους αρχηγούς του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) και επομένως ένας εκ των πλέον μισητών εχθρών της Μεγάλης Βρετανίας.

Αμέσως μετά τη χειραψία ο ΜακΓκίνες μίλησε στη βασίλισσα στα ιρλανδικά λέγοντας της «Αντίο και καλό κατευόδιο» και της έδωσε το χέρι για δεύτερη φορά. Το σκηνικό προκάλεσε ανατριχίλες σε όλη τη χώρα καθώς λίγα μόλις χρόνια πριν η σκέψη και μόνο μιας συνάντησης της Ελισάβετ με τον Μακ Γκίνες θα χαρακτηριζόταν παντελώς εξωπραγματική.

Η βασίλισσα συνοδευόταν από τον σύζυγό της, πρίγκηπα Φίλιππο, ο οποίος ήταν πολύ φορτισμένος καθώς ο θείος του -ξάδερφος της Ελισάβετ και εγγονός της βασίλισσας Βικτώριας- λόρδος Μάουντμπατετ είχε σκοτωθεί σε βομβιστική επίθεση του IRA το 1979, εποχή κατά την οποία ο ΜακΓκίνες ήταν ο ηγέτης του.

Ο Φίλιππος έδωσε επίσης το χέρι του στον ΜακΓκίνες ο οποίος παρά την έντονη δράση του κατά της Βρετανίας υπήρξε και ένας ένας από τους πρωτεργάτες της διαδικασίας που οδήγησε τον IRA να καταθέσει τα όπλα. Ήταν επίσης ένας από τους πλέον σημαντικούς διαπραγματευτές της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

«Η χειραψία αυτή ανέβασε τις σχέσεις των δύο χωρών σε ένα νέο επίπεδο», δήλωσε για την ιστορική αυτή συνάντηση ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον ενώ ο εκπρόσωπος του Σιν Φέιν (η πολιτική πτέρυγα του IRA) τόνισε πως «δόθηκε έμφαση στην ανάγκη αναγνώρισης του πόνου όλων των θυμάτων των συγκρούσεων και των οικογενειών τους».

Η βασίλισσα είχε επίσης προγραμματίσει επίσκεψη στην έκθεση αντικειμένων του Τιτανικού και συμμετοχή σε μια λαμπερή εκδήλωση 20.000 ατόμων στο Στόρμοντ, έδρα του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης της ημιαυτόνομης, υπό βρετανική κυριαρχία, Βορείου Ιρλανδίας.

Η επίσκεψη στο Μπέλφαστ ήταν το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων της βασίλισσας για τον εορτασμό του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου της (60 χρόνια από την ενθρόνισή της) και προκάλεσε αντιδράσεις σε ολόκληρη την επικράτεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ