Τα πρώτα βήματα Στουρνάρα στο ναρκοπέδιο της Οικονομίας - iefimerida.gr

Τα πρώτα βήματα Στουρνάρα στο ναρκοπέδιο της Οικονομίας

Τα πρώτα βήματα Στουρνάρα στο ναρκοπέδιο της Οικονομίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια μέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής,τέσσερις ημέρες πριν την πρώτη του συνάντηση με την Τρόικα, πέντε ημέρες πριν την ορκωμοσία του, ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προετοιμάζεται πυρετωδώς με κάθε λεπτομέρεια για το τιτάνιο έργο που καλείται να αναλάβει.

Ο ίδιος, από την πρώτη στιγμή που έλαβε το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού, όπως αποκάλυψε το iefimerida.gr αναγνωρίζει μεν τις δυσκολίες του εγχειρήματος αλλά δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος. «Εχουμε τις δυνατότητες να ξεφύγουμε από το πρόβλημα. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, έχουμε ανηφορικό δρόμο, αλλά η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες το απόγευμα σε συνομιλητές του.

Ο νέος τσάρος της Οικονομίας γνωρίζει ότι οι κύριοι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ έρχονται για να ζητήσουν εξηγήσεις καθώς ναι μεν γνωρίζουν ότι η χώρα βρισκόταν επί μήνες σε προεκλογική περίοδο, αλλά επίσης γνωρίζουν ότι σχεδόν καμία διαρθρωτική αλλαγή δεν έχει προχωρήσει, από την τελευταία επίσκεψή τους στην Ελλάδα.

Οπως επισημαίνει και το protothema.gr σε σημερινό του δημοσίευμα με την οικονομία να βρίσκεται σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση που το τρίτο τρίμηνο του 2012 θα σπάσει όλα τα ρεκόρ ξεπερνώντας το 9% ο κ. Στουρνάρας έχει να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα που λέει ότι στα κρατικά ταμεία υπάρχουν μόλις 2 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις.

Στον αντίποδα πρέπει να εξευρεθούν χρήματα για:

  • Τη λειτουργία των νοσοκομείων
  • Τη λειτουργία του ΙΚΑ
  • Τη σωτηρία της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου
  • Τη διασφάλιση της πληρωμής μισθών και συντάξεων από τον Αύγουστο και πέρα
  • Την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων

Ο κ. Στουρνάρας καλείται να πείσει την Τρόικα ώστε να καταβληθεί αμέσως -όπως έχουν υποσχεθεί- η δόση του 1 δισ. που εκκρεμεί από τον Μάιο και η επόμενη δόση των 5 δισ.

Ακόμη, θέμα προς συζήτηση είναι ο χρόνος τη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών,κυρίως της Εθνικής,της Eurobank, της Πειραιώς και της Alpha, συνολικού ύψους 25 δισ. Ευρώ.

Από εκεί και πέρα, βασικοί πονοκέφαλοι του κ. Στουρνάρα είναι:

  • Η υστέρηση των εσόδων που έχουν φτάσει τα 900εκατομμύρια ευρώ, μόνο στο πρώτο πεντάμηνο.
  • Τα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες που ανέρχονται πλέον στο ιλιγγιώδες ποσό των 6,4 δισ. Ευρώ.
  • Οι αποκρατικοποιήσεις που έχουν παγώσει με αποτέλεσμα εκτός από την υστέρηση των εσόδων στέλνουν κακό μήνυμα στις Βρυξέλλες.
  • Τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων που μεγαλώνουν κάθε μήνα λόγω μη καταβολής εισφορών.
  • Η πάταξη της φοροδιαφυγής, οι πιέσεις των εταίρων και οι υποσχέσεις των τριών πολιτικών αρχηγών.
  • Το μνημόνιο και οι διαπραγματεύσεις

Ο κ. Στουρνάρας απότην πρώτη κιόλας στιγμή αναμένεται να θέσει επισήμως στην Τρόικα το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου.

Παρά το γεγονός ότι οι κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς για αυτό το ζήτημα επισήμως δεν έχουν την αρμοδιότητα να εκφράσουν την άποψή τους χωρίς μάλιστα να ενημερώσουν πρώτα τους εντολοδόχους τους είναι σίγουρο ότι η συζήτηση θα γίνει και θα είναι διεξοδική.

Οπως επίσης σίγουρο είναι πως αν η κυβέρνηση ζητήσει παράταση δύο ετών (έως το 2016) για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του μνημονίου, τότε θα απαιτηθεί και πρόσθετη χρηματοδότηση από την τρόικα κατά 16 - 20 δισ. ευρώ.

Σε εκκρεμότητα παραμένει πάντως η καταβολή συνολικού ποσού ύψους 90 δισ. ευρώ από το μηχανισμό στήριξης μέχρι το 2014, με την Κομισιόν να προειδοποιεί ότι για την αποδέσμευση κάθε δόσης, προϋπόθεση είναι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Το συνολικό ύψος του δανειακού προγράμματος στήριξης της Ελλάδας 2010-2014 (με την ενοποίηση του πρώτου και δεύτερου πακέτου) ανέρχεται στο ποσό των 237,5 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό έχουν καταβληθεί:

  • 38 δισ. ευρώ, το 2010
  • 35 δισ. ευρώ, το 2011
  • 74,5 δισ. ευρώ, εντός του πενταμήνου Ιανουαρίου-Μαΐου 2012

Απομένει, με βάση τη δανειακή σύμβαση, η καταβολή επιπλέον ποσών ύψους 90 δισ. ευρώ, η κατανομή των οποίων μέχρι και το 2014 αναμένεται ως εξής:

45,9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012, εκ των οποίων τα 23,8 θα διατεθούν για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μέχρι το φθινόπωρο, που θα κοστίσει συνολικά 48,8 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 22,1 δισ. θα διατεθούν για την κάλυψη του ταμειακού ελλείμματος του προϋπολογισμού, αλλά και για τις αποπληρωμές χρεολυσίων ομολόγων που έμειναν εκτός PSI.

  • 22,7 δισ. ευρώ, θα καταβληθούν το 2013
  • 21,4 δισ. ευρώ, θα καταβληθούν το 2014
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ