Τι κρύβει η διαφοροποίηση Λοβέρδου - iefimerida.gr

Τι κρύβει η διαφοροποίηση Λοβέρδου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλες φουρτούνες έφερε η χθεσινή δημόσια παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου. Ο πρωθυπουργός συγκαλεί εκτάκτως στις 4 το απόγευμα άτυπο υπουργικό συμβούλιο με στενή σύνθεση: Χωρίς όλους τους υπουργούς, χωρίς υφυπουργούς και συνεργάτες. Κάτι που δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τη μεγαλύτερη δυνατή μυστικότητα που επιδιώκει να εξασφαλίσει ο πρωθυπουργός στα όσα θα διαμειφθούν. Νωρίτερα, στη 1:30 ο κ. Παπανδρέου, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μια συνάντηση που αναζωπύρωσε τη φημολογία για πρόωρες εκλογές. Ωστόσο από Μαξίμου και Προεδρικό διαμηνύουν ότι πρόκειται για τη συνηθισμένη ενημέρωση που κάνει μια φορά το μήνα ο κ. Γ. Παπανδρέου στον κ. Κ. Παπούλια. Όπως και να έχει το πρωθυπουργικό επιτελείο εμφανίζεται αιφνιδιασμένο από την τροπή που πήραν μέσα σε λίγα 24ωρα τα πράγματα: Στην κυβέρνηση υποτίμησαν καταφανώς τόσο το ενδεχόμενο να διαρρεύσει η "μυστική συνάντηση" στο Λουξεμβούργο όσο και την αντιμετώπιση του. Ο επικοινωνιακός χειρισμός στο θέμα αυτό μετά το δημοσίευμα του Der Spiegel ήταν επιεικώς απαράδεκτος αλλά και αργοπορημένος ιδίως σε σχέση με το κομμάτι που αφορούσε στην έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ακολούθησε το «μουδιασμένο» Σαββατοκύριακο και ήρθε η διπλή υποβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο S&P και η «βόμβα Λοβέρδου». Υπουργοί, συνεργάτες του Πρωθυπουργού και βουλευτές έδειξαν να αιφνιδιάζονται. Από το γραφείο του κ. Παπανδρέου ζήτησαν την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης Λοβέρδου και με έκπληξη είδαν ότι δεν προκλήθηκε από κάποια ερώτηση αλλά επρόκειτο για ένα προετοιμασμένο κείμενο. Ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός ο οποίος εκείνη την ώρα βρίσκονταν σε συνάντηση με Παπακωνσταντίνου-Κατσέλη-Κουτρουμάνη και δόθηκε η εντολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή να καλύψει τον υπουργό Υγείας.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αντέδρασε τριχοτομημένα: Άλλοι έλεγαν ότι "είναι απαράδεκτη η παρέμβαση", ορισμένοι υποστήριζαν συγκρατημένα τις θέσεις του υπ. Υγείας και κάποιοι έλεγαν "Λοβέρδο-Θεέ-πάρε την ΠΑΕ" σύμφωνα με τη χιουμοριστική αναφορά βουλευτή. Υπήρχε και μια ακόμη κατηγορία εκείνων που μιλούσαν δηκτικά για τον Πρωθυπουργό καταλογίζοντας του ότι έχει απωλέσει τον έλεγχο της δημόσιας εικόνας της κυβέρνησης: "Αφού έφτιαξε κυβέρνηση με Κατσελο-Μπιρμπίληδες αναμενόμενα είναι όλα αυτά..." έλεγαν ιοβόλα. Όσοι πάντως επιχειρούν να ερμηνεύσουν την κίνηση Λοβέρδου είναι "υποψιασμένοι". Ο ίδιος υποστηρίζει απλώς ότι είπε αυτό που του υπαγορεύει η συνείδηση του. Μια πιο ενδελεχής ανάλυση δείχνει τα εξής:

1. Ξέρει ότι «κάτι έρχεται» και φροντίζει έγκαιρα να διαχωρίσει τη θέση του. Και αυτό που έρχεται είναι τσουνάμι νέων μέτρων και η δαμόκλειος σπάθη των τροικανών οι οποίοι έχουν εκνευριστεί από την μεταρρυθμιστική ολιγωρία που επιδεικνύει τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση.

2. Θέλει να ανοίξει «ηγετική περπατησιά». Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι ο Ευ. Βενιζέλος σπεύδοντας να κάνει δήλωση το απόγευμα της Παρασκευής στο κρεσσέντο της φημολογίας του δημοσιεύματος του Spiegel «εκτέθηκε». Οι περισσότεροι ωστόσο έχουν την αίσθηση ότι οι δύο άνδρες ήταν και παραμένουν σε επικοινωνία.

3. Διαμήνυσε ότι θέλει μεγαλύτερο ρόλο και συμμετοχή σε ένα πιο στενό κύκλο εξουσίας. Είναι κοινό μυστικό ότι η «μυστική συνάντηση» του Λουξεμβούργου έχει ενοχλήσει αρκετούς υπουργούς οι οποίοι δεν είχαν ενημερωθεί.

4. Ο κ. Λοβέρδος θέλησε να δηλώσει επίσης «παρών» στο προσκλητήριο «προθύμων» που έχει απευθύνει ο Πρωθυπουργός για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα τις οποίες πιστεύει ο κ. Λοβέρδος και είναι από τους ελάχιστους υπουργούς που τις έχουν υπηρετήσει και υπερασπιστεί δημοσίως.

5. Τέλος κατέστησε εμφανές ότι είναι ένας υπολογίσιμος «πόλος» στο ΠΑΣΟΚ έναντι των άλλων ισχυρών πόλων που διατηρούν και ηγετικές φιλοδοξίες. Τράβηξε διαχωριστικές γραμμές με όσους έχουν "ενοχικές στάσεις" και λειτουργούν με "αμφισημίες" όπως είπε. Σαφές καρφί έναντι υπουργών που είναι στον αντίποδα, όπως η Λούκα Κατσέλη, η Τίνα Μπιρμπίλη, ο Χρήστος Παπουτσής. Ενώ δε δίστασε να επαναλάβει και δημοσίως την άποψη του για μηδενικές προσλήψεις αντί για 1 προς 5, ερχόμενος σε σύγκρουση με τηνάποψη του υπ. Εσωτερικών Γ. Ραγκούση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ