Μέρκελ- Ολάντ τα λένε σε ψυχρό κλίμα κι ο Σόιμπλε... μαλώνει τον Ομπάμα - iefimerida.gr

Μέρκελ- Ολάντ τα λένε σε ψυχρό κλίμα κι ο Σόιμπλε... μαλώνει τον Ομπάμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπάρχει ... ακόμη «γαλλο -γερμανικός άξονας» στην Ευρώπη; Μπορούν να υπάρξουν σημεία ουσιαστικής σύγκλισης των απόψεων της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ, που συναντώνται την Τετάρτη, 27 Ιουνίου, στο Παρίσι;

Κανείς δεν δείχνει ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της συνάντησης, η οποία προηγείται της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28-29 Ιουνίου). Μιας κρίσιμης Συνόδου, για την οποία πολλοί πιστεύουν ότι θα κρίνει το αν θα επιζήσει το ίδιο το ευρώ.

Μέρκελ: «Αντίκεινται στο Σύνταγμά μας τα Ευρωομόλογα»

Η ατμόσφαιρα, πριν από τη συνάντηση Ολάντ- Μέρκελ, είναι αρκούντως ψυχρή. Η γερμανίδα Καγκελάριος φρόντισε να υπενθυμίσει για άλλη μια φορά την ... απέχθειά της προς το θεσμό των ευρω- ομολόγων, λέγοντας συν τοις άλλοις ότι η έκδοσή τους θα ήταν αντίθετη προς το ίδιο το Σύνταγμα της Γερμανίας.

Η κυρία Μέρκελ δεν έκρυψε επίσης την ανησυχία που νιώθει για τις ιδέες που θα διατυπωθούν στην ίδια τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Φοβάται, όπως είπε, ότι θα «πέσουν στο τραπέζι» της Συνόδου πολλές προτάσεις που θα συγκλίνουν στη γραμμή της «αμοιβαίας αντιμετώπισης του χρέους» και λιγότερες εξ όσων θα υπεραμύνονται της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της άσκησης αυστηρού ελέγχου στα κράτη- μέλη.

Εν ολίγοις, η κυρία Μέρκελ δηλώνει εκ των προτέρων τη δυσθυμία που της προκαλεί η σκέψη ότι οι «γραμμή Ολάντ» θα βρει υποστηρικτές στη Σύνοδο.

Κοντ Μπεντίτ προς Ολάντ: «Βρες συμμάχους- θα πιεστεί η Μέρκελ»

Ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος, εν όψει της συνάντησης με την καγκελάριο και της Συνόδου, συναντήθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, αλλά και με τον επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.

Ο Κον Μπεντίτ πρότεινε στον κ. Ολάντ να αναζητήσει – κατά το μάλλον ή ήττον σταθερές- συμμαχίες, όπως σε αδρές γραμμές κάνει το Βερολίνο με την Ολλανδία και τη Φινλανδία. «Εάν η Μέρκελ διαισθανθεί ότι απομονώνεται, θα επανεξετάσει τη στάση της», προέβλεψε ο ηγέτης των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σόιμπλε προς Ομπάμα και ... Μπλερ: «Κοιτάξτε τη δική σας δουλειά»...

Ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, πάντως, προς το παρόν δεν δείχνει διατεθειμένος να επανεξετάσει τίποτε! Αντιθέτως, τα ... λέει στην Ουάσινγκτον, προφανώς για να τ' ακούν οι ευρωπαίοι εταίροι του Βερολίνου.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εκδήλωσε τη δυσφορία του για τις παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον που σχετίζονται με τον τρόπο αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης.

«Ο κ. Ομπάμα ας ασχοληθεί περισσότερο με τη μείωση του αμερικανικού ελλείμματος, το οποίο είναι υψηλότερο από αυτό που έχουμε στην Ευρωζώνη», είπε ο κ. Σόιμπλε. Στη συνέχεια ο γερμανός υπουργός... περιέλαβε και τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος ζήτησε να εγγυηθεί το Βερολίνο το χρέος των χωρών της Ευρωζώνης.

«Εάν η Βρετανία θέλει να γίνει μέλος της Ευρωζώνης ας το κάνει και ας είμαστε δύο οι εγγυητές», τόνισε ειρωνικά ο κ. Σόιμπλε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ