Χρησμοί του Σόρος για την Ευρωζώνη «γκρεμίζουν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - iefimerida.gr

Χρησμοί του Σόρος για την Ευρωζώνη «γκρεμίζουν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σόρος προς ΕΕ: Αν δεν πάρετε μέτρα τώρα θα διαλυθεί η Ευρωζώνη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τον κίνδυνο να διαλυθεί το ευρώ στην περίπτωση που δεν ληφθούν δραστικά μέτρα από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής προειδοποιεί ο επενδυτής Τζορτ Σόρος, δήλωση η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να «γκρεμιστούν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία καταγράφουν σημαντικές απώλειες.

Με άρθρο του στους Financial Times ο κ. Σόρος, καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να συστήσουν μία Ευρωπαϊκή Δημοσιονομική Αρχή (European Fiscal Authority), η οποία θα δημιουργήσει ένα ταμείο μείωσης του χρέους (Debt Reduction Fund).

Το ταμείο αυτό, σύμφωνα με τον Σόρος, θα αγοράζει τα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, με αντάλλαγμα την προώθηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων από τις δύο χώρες.

Οπως επισημαίνει ο γνωστός επενδυτής «υπάρχει μία διαφωνία όσον αφορά τη δημοσιονομική πλευρά. Αν δεν επιλυθεί στις επόμενες τρεις ημέρες, φοβάμαι ότι η Σύνοδος Κορυφής μπορεί να αποδειχθεί φιάσκο. Αυτό θα μπορούσε να είναι πράγματι μοιραίο».

«Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Υπάρχουν πολύ μεγάλοι κίνδυνοι στο σύστημα, τα κόστη δανεισμού αυξάνονται, υπάρχουν πιέσεις σε κατηγορίες επενδύσεων και η ανάπτυξη μειώνεται πολύ γρήγορα. Πρέπει (οι Ευρωπαίοι ηγέτες) να αντιμετωπίσουν όλους αυτούς τους κινδύνους. Θα είναι πολύ δύσκολο», δήλωσε οικονομολόγος της βρετανικής τράπεζας Standard Chartered στο Λονδίνο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 υποχωρούσε κατά 0,8%, ανεβάζοντας στο 2% τις απώλειες που είχε από την προηγούμενη Πέμπτη.

Παράλληλα σε δημοσίευμά τους οι Financial Times αναφέρουν ότι οι επενδυτές δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες από τη σύνοδο κορυφής. Η Γερμανία θα αντιμετωπίσει στη σύνοδο κορυφής ένα όλο και περισσότερο ενιαίο μέτωπο άλλων χωρών της Ευρωζώνης, το οποίο ζητά πιο φιλόδοξες πολιτικές για να σωθεί η Ευρωζώνη αυτή την εβδομάδα.

Η Γαλλία και η Ιταλία ζητούν επίσης από τη Γερμανία να αναλάβει αποφασιστική δράση για να τελειώσει η κρίση χρέους που διαρκεί επί 2,5 χρόνια, καθώς η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκε πάνω από το 7% την περασμένη εβδομάδα, ένα επίπεδο που δεν θεωρείται διατηρήσιμο. Η απόδοση των 10ετών ισπανικών τίτλων, η οποία μειώθηκε τις τελευταίες ημέρες, αυξήθηκε σήμερα κατά 10 μονάδες βάσης και έφθασε στο 6,48%, ενώ άνοδο κατά 5 μ.β. στο 5,85% σημείωσε και η απόδοση των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ