Ο πρωθυπουργός ψάχνει εναγωνίως υπουργό Οικονομικών - iefimerida.gr

Ο πρωθυπουργός ψάχνει εναγωνίως υπουργό Οικονομικών

Ο πρωθυπουργός ψάχνει εναγωνίως υπουργό Οικονομικών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μείζονα πονοκέφαλο για την κυβέρνηση μετατρέπεται το πρόβλημα της υγείας που ταλανίζει τον νέο υπουργό Οικονομικών Βασίλη Ράπανο και επιτείνεται από τις φήμες ότι δεν θα δεχθεί την υπουργοποίησή του. Εξετάζονται ήδη όλα τα σενάρια για πιθανό αντικαταστάτη του αν και επιθυμία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι ο κ. Ράπανος να κάνει αποδεκτή την πρόταση.

Οι φήμες τροφοδοτήθηκαν αρχικά εξαιτίας του βεβαρημένου ιστορικού της υγείας του κ. Ράπανου -υποφέρει από ενοχλήσεις στο πεπτικό σύστημα. Λόγω της υγείας του δεν θα άντεχε τις πολύ βαριές υποχρεώσεις που προϋποθέτει η θέση του υπουργού Οικονομικών : συνεχή ταξίδια στο εξωτερικό, συνεντεύξεις σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, συνεχή παρουσία στη Βουλή με σκληρή αντιπολίτευση, κρίσιμο οικονομικό περιβάλλον.

Οι εξετάσεις στο νοσοκομείο δεν έδειξαν πρόβλημα και ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας θα πάρει εξιτήριο αύριο. Πηγές ωστόσο επιμένουν ότι ο κ. Ράπανος προσανατολίζεται να μην αποδεχθεί την πρόταση για υπουργοποίησή του γιατί διαφωνεί με τις επιλογές που έγιναν στο οικονομικό επιτελείο στο οποίο δεν συμμετέχουν ούτε ο Γιάννης Στουρνάρας ούτε ο Γιώργος Ζανιάς, πρόσωπα που θεωρούνταν σίγουρα όταν έκανε δεκτή την πρόταση ο κ. Ράπανος.

Επίσης, ναυάγησαν τα σχέδιά του να πάρει δίπλα του στο υπουργείο Οικονομικών έμπειρους οικονομολόγους. Ο Παναγιώτης Μυλωνάς, γενικός διευθυντής Στρατηγικής Διακυβέρνησης του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας και συντάκτης της πρόσφατης έκθεσης για τις συνέπειες της επιστροφής στη δραχμή, η οποία προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, προτίμησε τελικώς να παραμείνει στην Εθνική.

Αλλά και ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος ήταν οικονομικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου δεν δέχθηκε να τοποθετηθεί πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), στη θέση που κατείχε ο κ. Ζανιάς προτού αναλάβει υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών.

Παραμένει λοιπόν ανοικτό το ζήτημα αν ο κ. Ράπανος για λόγους υγείας και για πολιτικούς λόγους θα δεχθεί την κρίσιμη θέση του υπουργού Οικονομικών. Την Παρασκευή δέχθηκε στο νοσοκομείο επισκέψεις από τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Απόστολο Ταμβακάκη, και συνομίλησε μαζί τους για υπηρεσιακά ζητήματα. Είναι πάντως ενδεικτικό ότι ο ίδιος δεν διαψεύδει με μια ανακοίνωση τις φήμες που τον φέρουν να μένει εκτός κυβέρνησης, γεγονός που απορρυθμίζει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη Σύνοδο της Ευρωπαικής Ενωσης.

Σε δηλώσεις τους πριν από λίγο οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης απέφυγαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για το επίμαχο θέμα της αποδοχής από τον κ. Ράπανο του υπουργείου Οικονομικών. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ευχήθηκε στον κ. Ράπανο καλή ανάρρωση ενώ ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι είχε συνομιλία μαζί του και δεν ξέφυγε από τα θέματα της υγείας του.

Η οικογένειά του πάντως τον πιέζει να μην αποδεχθεί τελικά τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Η σύζυγός του Σοφία, η οποία γνωρίζει πόσο σκληρά καθήκοντα καλείται να αναλάβει ο κ. Ράπανος είναι από τους πρώτους που τον συμβουλεύει να επιστρέψει στην Τράπεζα και να ασχοληθεί περισσότερο με την υγεία του.

Στους οικονομικούς κύκλους τα πιθανά ονόματα που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον κ. Ράπανο άρχισαν ήδη να κυκλοφορούν. Ωστόσο, ο Σταύρος Δήμας, ο οποίος προαλειφόταν για τη θέση, συναντά αντιδράσεις στο πρόσωπό του εντός και εκτός ΝΔ. Ενα άλλο όνομα που ακούγεται να αναλάβει το κρίσιμο πόστο του υπουργού Οικονομικών είναι αυτό του Τάσου Γιαννίτση αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι αρνήθηκε να τον τοποθετήσει ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ