Γαλλική οργή εναντίον της Συρίας για το τουρκικό αεροσκάφος - Tο θέμα στο ΝΑΤΟ - iefimerida.gr

Γαλλική οργή εναντίον της Συρίας για το τουρκικό αεροσκάφος - Tο θέμα στο ΝΑΤΟ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οργισμένη εμφανίζεται η Γαλλία εναντίον της Συρίας για την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους, την ώρα που η Κίνα ζητά «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση». Οι διεθνείς προεκτάσεις του σοβαρού αυτού επεισοδίου είναι ήδη ευδιάκριτες.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την ενέργεια της συριακής κυβέρνησης ο Λοράν Φαμπιούς, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας. Σε δηλώσεις που έκανε από το Λουξεμβούργο, όπου βρέθηκε για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Φαμπιούς τόνισε:

«Ο τούρκος ομόλογός μου επικοινώνησε μαζί μου το Σάββατο, για να μου εξηγήσει υπό ποιες συνθήκες εξελίχθηκε το περιστατικό. Το αεροσκάφος δεν έφερε όπλα και πραγματοποιούσε πτήση ρουτίνας, όταν επλήγη χωρίς προειδοποίηση. Πρόκειται, συνεπώς, για απαράδεκτη πράξη. Μπορούν να δοθούν πολλές ερμηνείες, αλλά το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια».

Ο κ. Φαμπιούς υπογράμμισε ότι το ζήτημα θα εξεταστεί σε ειδική σύνοδο του ΝΑΤΟ και δήλωσε βέβαιος πως οι υπουργοί Εξωτερικών «θα καταδικάσουν ανεπιφύλακτα το στυγερό συριακό καθεστώς».

Εν αντιθέσει προς το Παρίσι, το Πεκίνο κάνει απλώς έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χονγκ Λέι:

«Η Κίνα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις. Ελπίζουμε πως οι εμπλεκόμενες θα επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση, καθώς και ότι θα βρουν μια λύση δια της διπλωματικής οδού, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης».

Άγκυρα: «Ήξεραν ότι ήταν δικό μας το αεροσκάφος- χτύπησαν απροειδοποίητα»

Όπως είναι ήδη γνωστό, η Άγκυρα κατηγόρησε τις τουρκικές αρχές ότι κατέρριψαν το αεροσκάφος στο διεθνή εναέριο χώρο κι όχι στο συριακό, όπως υποστηρίζει η Δαμασκός. Η Τουρκία ζήτησε επίσης την επείγουσα σύγκλιση του ΝΑΤΟ, ώστε να αποφανθεί επί του θέματος η Συμμαχία.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, το τουρκικό αεροσκάφος επλήγη «την ώρα που βρισκόταν σε απόσταση 13 μιλίων από τις ακτές της Συρίας». Όπως είπε, το αεροσκάφος εκτελούσε εκπαιδευτική αποστολή, δίχως να συμμετέχει σε επιχείρηση εναντίον της Συρίας.

Ο κ. Νταβούτογλου απέρριψε τη θέση της Δαμασκού, ότι οι συριακές αρχές αγνοούσαν πως το αεροσκάφος ήταν τουρκικό, προτού το καταρρίψουν. Είπε συγκεκριμένα:

«Θα έπρεπε να γνωρίζουν από τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους, τα σήμερα και την τροχιά πτήσης. Εξάλλου διαθέτουμε στοιχεία από την επικοινωνία μέσω ραντάρ που αποδεικνύουν ότι γνώριζαν πως το αεροσκάφος ήταν δικό μας».

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης πως η Συρία δεν προειδοποίησε το αεροσκάφος ότι έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της, όπως ισχυρίζεται η Δαμασκός. Πρόσθεσε ότι η Συρία δεν επικοινώνησε με τις τουρκικές αρχές, ώστε να τις προειδοποιήσει προτού προβεί στην κατάρριψη.

Τέλος, ο κ. Νταβούτογλου γνωστοποίησε πως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα κάνει δηλώσεις για το θέμα στο κοινοβούλιο, την Τρίτη 26 Ιουνίου, έχοντας συνομιλήσει νωρίτερα με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ