Τι είναι η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς που έπαθε ο Αντώνης Σαμαράς - iefimerida.gr

Τι είναι η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς που έπαθε ο Αντώνης Σαμαράς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο τραυματισμός και η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού, εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως μπορεί να προκαλέσει ακόμη και απώλεια της όρασης. Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι ένα από τα βασικά μέρη του ματιού, συγκεντρώνει το φως και μεταβιβάζει στον εγκέφαλο τις εικόνες.

Οταν η ωχρά κηλίδα αποκολληθεί από το τοίχωμα του ματιού θα πρέπει να γίνει αμέσως διάγνωση και θεραπεία για να σωθεί η όραση. Αυτό φαίνεται ότι δεν έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος μεταφέρθηκε τέσσερις φορές στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας με έντονα προβλήματα στο ένα μάτι -που χειρουργήθηκε τελικά- αλλά αρνήθηκε να χειρουργηθεί. Μια φορά μάλιστα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο επί ένα τετράωρο και μετά τις πρώτες βοήθειες επέστρεψε στο σπίτι του. Συνέχισε κανονικά την προεκλογική εκστρατεία, κάνοντας θεραπεία με κολλύρια και αντιβιώσεις, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Οπως επισημαίνουν οι γιατροί, οποιαδήποτε καθυστέρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία μπορεί να περιορίσει το αποτέλεσμα ακόμη και μιας τέλειας χειρουργικής αντιμετώπισης για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση της όρασης. Οσο περισσότερο χρόνο παραμείνει αποκολλημένος ο αμφιβληστροειδής τόσο δυσκολότερο είναι να αποκατασταθεί η όραση και ο ασθενής πρέπει να απευθύνεται αμέσως στο γιατρό.

Η ιδιαίτερη επικινδυνότητα αυτής της νόσου οφείλεται στο γεγονός ότι δεν προκαλεί πόνο και έτσι ο ασθενής την ανακαλύπτει σε προχωρημένο στάδιο αφού αναβάλει την επίσκεψή του στο γιατρό για συμπτώματα που τα θεωρεί ασήμαντα. Πριν αποκολληθεί ο αμφιβληστροειδής, ο ασθενής εμφανίζει θόλωση της όρασης ή απώλεια όρασης σε μέρος του οπτικού πεδίου, ξαφνικές λάμψεις ή αστραπές στο οπτικό πεδίο (φωταψία), στίγματα ή μυγάκια που φαίνονται να πηγαινοέρχονται στο οπτικό πεδίο και εμφάνιση ενός θολού πέπλου ή σύννεφου καπνού που παρεμποδίζει την όραση.

Αιτίες να προκληθεί οπή ή ρωγμή στον αμφιβληστροειδή είναι το πολύ έντονο στρες, η αύξηση της ηλικίας, η μεγάλη μυωπία, η κληρονομικότητα και ο σοβαρός τραυματισμός στο μάτι (όπως στον περίπτωση του πρώην βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν που τυφλώθηκε από αποκόλληση αμφιβληστροειδούς μετά από ατύχημα στο ράγκμπι στην εφηβία του). Οταν συμβεί η αποκόλληση ο ασθενής χάνει την όρασή του είτε τμηματικά είτε ολοκληρωτικά, ανάλογα με την έκτασή της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ