Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ζητά η Κομισιόν - iefimerida.gr

Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ζητά η Κομισιόν

Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ζητά η Κομισιόν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόιερ τάχθηκαν από κοινού, υπέρ της ενίσχυσης με 10 δισ.ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕπ.

Με αυτήν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ο χρηματοδοτικός βραχίονας της ΕΕ θα μπορέσει την προσεχή τριετία να δανείσει 60 δισ.ευρώ και με τη διαδικασία της μόχλευσης να αποδεσμεύσει ρευστότητα έως και 180 δισ.ευρώ σε νευραλγικούς τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας, συμφωνούν οι κ.κ. Μπαρόζο και Χόιερ στην επιστολή, που απευθύνουν από κοινού στους ευρωπαίους ηγέτες.

«Προκειμένου η ανάπτυξη στην Ευρώπη να αποκατασταθεί, έχουμε την ανάγκη και μεταρρυθμίσεων και στοχευμένων επενδύσεων», αναφέρει ο κ. Μπαρόζο στο δικό του σχετικό ανακοινωθέν. «Μία αύξηση 10 δισ.ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕπ μπορεί να προκαλέσει επενδύσεις συνολικού ποσού, που να φθάνει το 18πλάσιο των 10 δισ.ευρώ».

Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης της ΕΤΕπ θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

'Ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταρτίσει έναν λεπτομερή κατάλογο, που έχει υπόψη του το Γαλλικό πρακτορείο, στον οποίο απαριθμούνται πρόσθετα δάνεια, που η ΕΤΕπ μπορεί να συνάψει μετά την εν λόγω αύξηση κεφαλαίου.

Διευκρινίζεται κατ' αυτόν τον τρόπο ότι μεγάλα ποσά σχεδιάζεται να διοχετευτούν (έως και 15 δισ.ευρώ τους 36-48 επόμενους μήνες) στις βιομηχανίες της προηγμένης τεχνολογίας, στα «καθαρά» αυτοκίνητα, στην «καθαρή» ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες .

Ισόποσα πρόκειται να διατεθούν «στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», προκύπτει από τον ίδιο κατάλογο, «στις στρατηγικού χαρακτήρα υποδομές», αυτές που αφορούν την χρήση του διαδίκτυου με ένα χαμηλό κόστος, αλλά και στις διασυνοριακές μεταφορές, σε περιοχές όπου σήμερα είναι απούσες.

Τέλος έως και 20 δισ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν για την «ενεργειακή αποτελεσματικότητα» και, πλέον συγκεκριμένα, «στη διαχείριση υδάτινων πόρων, αποβλήτων, και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας].

Εφόσον εγκριθεί η ανωτέρω αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕπ, τότε τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ «πρόκειται να συνεισφέρουν αναλόγως του εθνικού πλούτου τους» με τη διευκρίνιση ότι για τα 4 πλουσιότερα μέλη--Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία--σε καμία περίπτωση η εθνική συνεισφορά δεν μπορεί να υπερβεί το 17% του συνόλου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ