Stern: Η Γερμανία γνώριζε τους κινδύνους εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ - iefimerida.gr

Stern: Η Γερμανία γνώριζε τους κινδύνους εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ

Stern: Η Γερμανία γνώριζε τους κινδύνους εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εγκαίρως γνώριζε τους κινδύνους εισόδου της Ελλάδας στην Ευρωζώνη η γερμανική καγκελαρία, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Stern», αφού τόσο σε αυτήν όσο και στην Κομισιόν είχαν διαβιβαστεί έγγραφα που προειδοποιούσαν για πιθανά παραποιημένα στοιχεία αλλά και για το γεγονός ότι η χώρα δεν ήταν έτοιμη για το «σοκ της εισόδου στην Ευρωζώνη».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, η Eurostat ήδη στις αρχές του 1999, με δύο έγγραφά της, προειδοποιούσε την Κομισιόν για πιθανά παραποιημένα ελληνικά στατιστικά στοιχεία. Οι προειδοποιήσεις, όμως, αυτές, όπως σημειώνει το Stern «αποκρούστηκαν».

Επιπλέον, στις 12 Μαΐου του ίδιου έτους, ο Πρόεδρος της Eurostat, σε σημείωμα προς τον τότε επίτροπο για την Οικονομική και Νομισματική πολιτική Ιβ Τριμπό ντε Σιλγκί ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει πιθανότατα τις μεταβιβαστικές πληρωμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου, με τρόπο παράτυπο, να βελτιώσει τα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού της.

Η απάντηση που είχε δώσει τότς ο κ. Σιλγκί ήταν η εξής: «Υποθέτω ότι η Eurostat ούτε σχεδιάζει διορθώσεις στους αριθμούς ούτε επιθυμεί να συνεχίσει την συζήτηση για το θέμα αυτό».

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, στις αρχές του 2000, η Καγκελαρία διέθετε σειρά αρνητικών εισηγήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, με προειδοποιήσεις για το μεγάλο αναλογικά εμπορικό έλλειμμα, τη μεγάλη εξάρτηση από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, αλλά και για τους κινδύνους που απειλούν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Σημείωναν δε ότι η χώρα δεν ήταν έτοιμη για το «σοκ της εισόδου στην Ευρωζώνη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ