Πρόστιμο στο Δήμο Άνδρου για παράνομη χωματερή - iefimerida.gr

Πρόστιμο στο Δήμο Άνδρου για παράνομη χωματερή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρόστιμο ύψους 8.600 ευρώ έχει επιβληθεί στον Δήμο Άνδρου για τη ζημιά που προκάλεσε η αυθαίρετη χωματερή που υπάρχει στο νησί, όπως επισημαίνεται σε έγγραφο της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά την υποβολή σχετικής ερώτησης από τη βουλευτή Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως ειδικότερα ενημερώνει η κα Μπιρμπίλη, η Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος απέστειλε επείγον έγγραφο προς τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου και τον Δήμαρχο Άνδρου, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, να μεριμνήσουν για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών ζημιών. Η υπουργός σημειώνει, επίσης, ότι η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος εισηγήθηκε την επιβολή προστίμων ύψους 8.600 ευρώ στον Δήμο Άνδρου, το οποίο επεβλήθη με απόφαση του Αντινομάρχη Κυκλάδων.

Η κα Μπακογιάννη χαρακτηρίζει ανυπολόγιστη την οικολογική καταστροφή στο νησί της Άνδρου και στην ευρύτερη περιοχή, από την κατάρρευση παράνομης χωματερής, η οποία λειτουργούσε πολλά χρόνια παρά τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που επέβαλαν την κατάργησή της. Μάλιστα, η κα Μπακογιάννη τονίζει ότι «η κατάρρευση της χωματερής, τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν ήταν αποτέλεσμα των κακών καιρικών φαινομένων, αλλά της συνειδητής πολιτικής ανοχής του ελληνικού κράτους και συνενοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης, στη διατήρηση και διαιώνιση ενός καθεστώτος εκτεταμένης παρανομίας και εγκληματικής, οικολογικά, αδιαφορίας σε ολόκληρη την Ελλάδα». Όπως έχει επισημάνει η κα Μπακογιάννη, εξαιτίας αυτής της αδιαφορίας, τόνοι απορριμμάτων έπεσαν στην παραλία του Σχοινιά, κατέστρεψαν το περιβάλλον και μόλυναν τη θάλασσα σε μια ακτίνα τουλάχιστον 100 μέτρων, με σημαντικές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα, τη διατροφική αλυσίδα και τη δημόσια υγεία του νησιού.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής διαβίβασε στη Βουλή και έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Φώτη Χατζημιχάλη, σύμφωνα με την οποία ο ΧΑΔΑ του Δήμου Άνδρου έχει διορία αποδοχής απορριμμάτων της νήσου μέχρι 30.6.2011. Ακολούθως, προβλέπεται η παύση λειτουργίας αυτού και η αποκατάστασή του. Αναφέρεται, επίσης, ότι με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι περιοχές Ατένι, Κόρθι, Σταυροπέδα της νήσου Άνδρου, κηρύχθηκαν ως περιοχές Έκτακτης Ανάγκης, λόγω της κατολίσθησης των απορριμμάτων.

Η κ. Μπακογιάννη ενημερώνεται, επίσης, ότι το εκτιμώμενο κόστος για την περισυλλογή απορριμμάτων ΧΑΔΑ στη θέση Σταυροπέδα ανέρχεται σε 500.000 ευρώ. Εξάλλου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ζήτησε από τον Δήμο Άνδρου την οριστική διακοπή απόρριψης απορριμμάτων στη θέση Σταυροπέδα και την έναρξη εργασιών οριστικής αποκατάστασης αυτού. Με τα έγγραφα, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή υπενθυμίζεται ότι, με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση, ο Δήμος οφείλει να συντάξει και να εφαρμόσει επιχειρησιακό σχέδιο πενταετούς διάρκειας για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων.

«Η κατασκευή ΧΥΤΥ στην Άνδρο, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη μόνιμη επίλυση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων στο νησί, εμποδίζεται λόγω των κωλυμάτων που παρουσιάζονται στη διαδικασία έγκρισης της μελέτης του έργου και πιο συγκεκριμένα στην περιβαλλοντική αδειοδότηση», αναφέρει ο κ. Χατζημιχάλης και σημειώνει ότι «για την υπό εξέταση θέση κατασκευής του ΧΥΤΥ Άνδρου, υφίστανται αρνητικές γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και του Επαρχιακού Συμβουλίου και θα πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου άλλες θέσεις, με προτάσεις των αρμόδιων τοπικών φορέων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ