Eurovision 2011: Ο πρώτος ημιτελικός με συμμετοχή της Ελλάδας απόψε - iefimerida.gr

Eurovision 2011: Ο πρώτος ημιτελικός με συμμετοχή της Ελλάδας απόψε

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τέσσερις επανεμφανίσεις, ρεκόρ συµµετοχών, επιστροφή της Ιταλίας και ισχυρά µέτρα ασφαλείας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του φετινού 56ου διαγωνισµού τραγουδιού της Γιουροβίζιον που αρχίζει απόψε – µε τον πρώτο ηµιτελικό – στο Ντύσελντορφ. Υστερα από την εξάρθρωση τροµοκρατικής οργάνωσης που σχεδίαζε χτύπηµα στην «EspritArena» του Ντύσελντορφ, όπου θα πραγµατοποιηθεί ο φετινός διαγωνισµός τραγουδιού της Γιουροβίζιον – ισοφαρίζει µε τις 43 συµµετοχές της το ρεκόρ του 2008 –, οι γερµανοί διοργανωτές λέγεται ότι πέρασαν «πανοπλία» στις εγκαταστάσεις της φετινήςδιοργάνωσης και στους χώρους όπου µένουνοι αντιπροσωπείες. Επιβεβαίωση από επίσηµαχείλη – γερµανικά ή ελληνικά – δεν υπάρχει, «αλλά αρκετές αντιπροσωπείες κρατικών ραδιοτηλεοπτικών οργανισµών, όπως του Ισραήλ, κινούνται πάντα συνοδεία συνοδείας», όπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο Αντώνης Καρατζίκος του OGAE Greece, του επίσηµου Σωµατείου των Φίλων του ∆ιαγωνισµού Τραγουδιού της Eurovision στην Ελλάδα (παράρτηµατου διεθνούς fan club της Eurovision OGAE Network).
«Μέτρα ασφαλείας είχαµε συναντήσει στη Μόσχα, ενώ πέρυσι στο Οσλο τα µέτρα ήταν χαλαρά». Βέβαια, φέτος τα µέτρα είναι µάλλον και µια κίνηση επίδειξηςγια να περάσουν στους επισκέπτες το µήνυµα«εδώ είστε ασφαλείς»– είναι µια ερµηνεία που δίδεται. Το πέπλο προστασίας που έχουν απλώσει οι γερµανικές αρχές πάνω από τη διοργάνωση δεν περιόρισε πολύ τα πάρτι των αντιπροσωπειών και των ανά την Ευρώπη φαν κλαµπ της Γιουροβίζιον. «Παρά την οικονοµική ύφεση πραγµατοποιούνται και προγραµµατίζονται για τις προσεχείς ηµέρες πολλές εκδηλώσεις», ενηµέρωναν µέλη του OGAE Greece από τη γερµανική πόλη. «Η ΕΡΤ φέτος δεν έχει προγραµµατίσει το παραµικρό, διότι δεν ήθελε και να προκαλέσει. Πάρτι όµως οργανώνει ο OGAE µε έξοδά του, όπως και πέρυσι» κατά τον Αντώνη Καρατζίκο.



Πάντως,στοΝτύσελντορφσυναντά φέτος κανείς γνώριµουςαπό τα παλιά –της γιουροβιζιονικής φιέστας. Η τρανσέξουαλ από το Ισραήλ Dana International – τη θυµάστε µε το τραγούδι «Diva»; – είχε κερδίσει τον διαγωνισµό το 1998. Και επιστρέφει για τρίτη φορά (1998, 2008) µε το τραγούδι«Ding Dong». Οπως επιστρέφει η 19χρονη Γερµανιδούλα Λένα Μέγιερ Λάντρουτ, περσινή νικήτρια του διαγωνισµού στο Οσλο, µε το «Satelite» που έχει δώσει το όνοµά του µέχρι και σε µοντέλο γερµανικού αυτοκινήτου. Φέτος προτείνει το «Taken by a Stranger». Οι επιστροφές δεν τελειώνουν εδώ. Οι Μολδαβοί Zdob si Ζdub (έκτη θέση το 2005) στο Ντίσελντορφ φέρνουν το «So Lucky», ενώ τρίτη φορά παίρνει µέροςστον διαγωνισµό ο Dino Merlin (1993, 1999)


για λογαριασµό της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης µε το «Love in Rewind». Η µεγάλη επιστροφή όµως είναι εκείνη της Ιταλίας, που απείχε από το 1997, καθώς λέγεται πως είχε δυσαρεστηθεί καθώς καταλάµβανε συνεχώς τις τελευταίεςθέσεις στον διαγωνισµό µε το τραγούδι που είχενικήσει στο (εθνικό) φεστιβάλ του Σαν Ρέµο – ό,τι καλύτερο δηλαδή είχε να επιδείξει. Τα 14 χρόνια αποχής θεωρήθηκαν ότι είχαν πάρει διαστάσεις αποµονωτισµού για τη χώρα, που µε πολιτική παρέµβαση (ψιθυρίζεται ακόµη και το όνοµα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) επιστρέφει σε µια προσπάθεια, όπως λένε γιουροβιζιονιστές, να επανασυνδεθεί η RAI τηλεοπτικά - καλλιτεχνικά µε την υπόλοιπη Ευρώπη.


Τα µπλοκ. Παρά τις προσπάθειες της EBU,της Ενωσης των∆ηµόσιων Ραδιοτηλεοράσεων, να µοιράσει (στο παρασκήνιο πάντα)τις χώρες στους ηµιτελικούς κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αποτραπούν οι – εξόφθαλµες, συχνά – συµµαχίες, εν τούτοις οι συνασπισµοί «ζουν και βασιλεύουν». Τα βασικά µπλοκ είναι τέσσερα. Των χωρών του πρώην ανατολικού µπλοκ, το ευρωπαϊκό µπλοκ (πλην των πέντε, πλέον, ισχυρών – Γερµανίας, Αγγλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας), το σκανδιναβικό και το βαλκανικό µπλοκ. Πέρα τωνβασικών – άτυπων – συµµαχιών υπάρχουν και τοπικά µπλοκ. «Είναι το µπλοκ των χωρών της Βαλτικής αλλά και το σκανδιναβικό», εξηγούσε ο Αντώνης Καρατζίκος. «Η Ελλάδα µπορεί να είναι βαλκανικό µπλοκ, δηλαδή µε τις Αλβανία, Σερβία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, αλλά µετέχει και στοµεσογειακό µπλοκ που αποτελούν οι Κύπρος, Τουρκία, Ιταλία, Αγιος Μαρίνος, Μάλτα, Ισπανία, Πορτογαλία». Ενα άλλο µπλοκ χωρών είναιτοκεντροευρωπαϊκό (αποτελείταιαπό τις Ρουµανία, Πολωνία, Μολδαβία, Ουγγαρία, Γερµανία). Σ’ αυτά προσθέστε και το δυτικοευρωπαϊκό (Αυστρία, Ελβετία µαζί µε Γερµανία, Γαλλία, Αγγλία, Ιρλανδία). Υπάρχει τακτική, δηλαδή, πίσω από τους σχηµατισµούς. «Βλέπουµε νααναπτύσσεται αλληλεγγύη ανάµεσα σε χώρες µπλοκ που συνορεύουν. ∆εν αποκλείεται, για παράδειγµα, το σκανδιναδικό να στηρίξει ή να αναζητήσει υποστήριξη από το µπλοκ των χωρών της Βαλτικής».

Ολόκληρο το ενδιαφέρον άρθρο του Χρήστου Ν.Ε. Ιερείδη εδώ Πηγή: ta nea.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ