Εκταμιεύεται χρήμα για φάρμακα και υλικό στα δημόσια νοσοκομεία - iefimerida.gr

Εκταμιεύεται χρήμα για φάρμακα και υλικό στα δημόσια νοσοκομεία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Ελεγκτικό Συνέδριο άναψε «πράσινο φως» στην εκταμίευση χρημάτων για την προμήθεια φαρμάκων και εν γένει ιατρικού υλικού εκ μέρους των δημόσιων νοσοκομείων, οι ελλείψεις των οποίων είναι - σε πολλές περιπτώσεις- δραματικές. Η σχετική απόφαση δεν ήταν εύκολη, ούτε ομόφωνη.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) ελήφθη με πλειοψηφία 22-13 και ήταν ουσιαστικά το επιστέγασμα των προσπαθειών να βρεθεί μια «χρυσή τομή», προκειμένου να ξεπεραστούν ορισμένα προβλήματα νομιμότητας.

Συγκεκριμένα, το ΕΣ υπέδειξε στους αρμόδιους επιτρόπους των νοσοκομείων να εγκρίνουν τις δαπάνες που δεν υπερβαίνουν το όριο («πλαφόν»), το οποίο έχει τεθεί από το Παρατηρητήριο Τιμών.

Η εντολή προς τους επιτρόπους των νοσοκομείων

Το Παρατηρητήριο Τιμών καθορίζει το «πλαφόν», υπολογίζοντας τις τρεις χαμηλότερες τιμές που κατόρθωσαν να «κλείσουν» νοσοκομεία, ΙΚΑ και ασφαλιστικοί φορείς, για να προμηθευτούν υγειονομικά είδη. Η εντολή προς τους επιτρόπους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, σε περιπτώσεις υπέρβασης αυτού του «πλαφόν», είναι να μην εγκρίνονται οι προμήθειες που έγιναν με απευθείας αναθέσεις, αντί της διενέργειας διαγωνισμών.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΕΣ έγινε κεκλεισμένων των θυρών, υπό τη σκιά των αποφάσεων που είχαν λάβει νωρίτερα, το αρμόδιο -4ο- Τμήμα, καθώς και το αντίστοιχο κλιμάκιο του Συμβουλίου. Αυτές οι αποφάσεις – γνωμοδοτήσεις είχαν «ανάψει κόκκινο» στην εκταμίευση των σχετικών δαπανών, θεωρώντας ότι η κείμενη νομοθεσία (3867/10 και 3984/11) αντίκειται στο Σύνταγμα και στο Κοινοτικό Δίκαιο, επειδή οδηγεί στις «μαζικές» νομιμοποιήσεις δαπανών για απευθείας προμήθειες.

Με την τελευταία απόφασή της η Ολομέλεια έθεσε ασφαλώς σε πρώτη μοίρα τη μέριμνα για τη δημόσια υγεία, απέτρεψε όμως και το ... ανεξέλεγκτο άνοιγμα των «κρουνών» του χρήματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ