To τσάϊ αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο του προστάτη

Νέα έρευνα φέρνει στο φως στοιχεία που φαίνεται να συνδέεουν το τσάΐ με τον καρκίνο του προστάτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη αποδείχθηκε οτι οι άνδρες που πίνουν μεγάλες ποσότητες τσαγιού έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης στη Σκοτία μελέτησε την υγεία περισσοτέρων από 6.000 εθελοντών ανδρών για διάστημα περίπου 37 ετών και διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έπιναν περισσότερα από επτά φλιτζάνια την ημέρα είχαν περισσότερες από 50% πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν τσάι ή όσους κατανάλωναν λιγότερα από τέσσερα φλιτζάνια.

Η έρευνα ξεκίνησε τη δεκαετία του '70 και ολοκληρώθηκε φέτος, παρουσιάζοντας αυτά τα συμπεράσματα. Παρόλαυτά οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν το τσάι είναι πράγματι ο παράγοντας του κινδύνου ή αν συσχτίζεται και με το τρόπο ζωής του ατόμου.

Ο Δρ Κασιφ Σαφιγκ του Ινστιτούτου Υγείας και Ευεξίας του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης και επικεφαλής της μελέτης εξηγεί ότι «σε παλαιότερες έρευνες δεν είχε διαπιστωθεί ανάλογη σχέση. Φυσικά δεν γνωρίζουμε αν το ίδιο το τσάι είναι παράγοντας κινδύνου ή αν οι καταναλωτές τσαγιού είναι υγιέστεροι και ζουν περισσότερο, φτάνοντας πια σε ένα ηλικιακό ορόσημο που ο καρκίνος του προστάτη είναι πια συχνότερος. Εμείς πάντως παρατηρήσαμε ότι όσοι έπιναν μεγάλες ποσότητες τσαγιού δεν έπιναν αλκοόλ, δεν είχαν περιττά κιλά και τα επίπεδα της χοληστερόλης τους ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ