Κίνδυνος η απομάκρυνση των διεθνών δυνάμεων από το Αφγανιστάν - iefimerida.gr

Κίνδυνος η απομάκρυνση των διεθνών δυνάμεων από το Αφγανιστάν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η απομάκρυνση των διεθνών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μπορεί να εκθέσει τους πολίτες σε μεγαλύτερο κίνδυνο, προειδοποίησαν σήμερα διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Σε έκθεσή της η οργάνωση Oxfam, σε συνεργασία με πολλές άλλες οργανώσεις, επισημαίνουν ότι έως και 10% των θυμάτων μεταξύ των αμάχων το 2010 προκλήθηκαν από την αφγανική αστυνομία και τον στρατό και καλούν την διεθνή κοινότητα να βελτιώσει την εκπαίδευση των αφγανών νεοσύλλεκτων.

"Οι αφγανοί πολίτες έχουν μεγάλες προσδοκίες από τις δυνάμεις ασφαλείας τους", λέει ο Πολ Μπέντιξ, επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος της Oxfam.

Αλλά παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν διατεθεί στις ένοπλες δυνάμεις, τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός συνιστούν "συχνά απειλή αντί να προσφέρουν προστασία στους πολίτες," λέει ο ίδιος.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγράψει περιπτώσεις "νυχτερινών επιδρομών που πραγματοποιούνται χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις για την προστασία των πολιτών, στρατολόγηση και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, κακομεταχείριση στη διάρκεια κράτησης, δολοφονίες και κακοποίηση πολιτών από την τοπική αστυνομία, την οποία πολλές κοινότητες θεωρούν εγκληματική συμμορία."

Τον Ιούλιο, οι διεθνείς δυνάμεις υπό το ΝΑΤΟ πρόκειται να μεταβιβάσουν τον έλεγχο της ασφάλειας στους Αφγανούς σε επτά περιοχές και η διαδικασία μεταβίβασης θα ολοκληρωθεί το 2014.

"Καλούμε τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και την αφγανική κυβέρνηση να εισαγάγουν καλύτερους μηχανισμούς παρακολούθησης των δυνάμεων ασφαλείας και να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην αποφυγή της βίας κατά των πολιτών στην εκπαίδευση," σημειώνει ο Μπέντιξ προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να συμβεί πριν από την απόσυρσή τους.

Η Γερμανία και οι άλλες συμμαχικές χώρες διατήρησαν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την επιβολή του νόμου στο Αφγανιστάν μετά την απόσυρση των δυνάμεών τους, σχολίασε ο Μπέντιξ. Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας απέχουν "πολύ" επι του παρόντος από το να είναι ικανές να αναλάβουν αξιόπιστα την ευθύνη, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η έρευνα, που τιτλοφορείται "Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο. Η προώθηση της Υπευθυνότητας των Αφγανικών Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας", δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο διαδίκτυο από την Oxfam σε συνεργασία με την Εκστρατεία για τα Αθώα Θύματα της Σύγκρουσης, την Ερευνητική Οργάνωση για την Ειρηνική Εκπαίδευση και την Διεθνή Συνεργασία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Έρευνα και την Υπεράσπιση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ