Καινοτόμο μηχάνημα παράγει ενέργεια από... κουκούτσια - iefimerida.gr

Καινοτόμο μηχάνημα παράγει ενέργεια από... κουκούτσια

Καινοτόμο μηχάνημα παράγει ενέργεια απο... κουκούτσια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σε συνεργασία με τον μηχανολόγο μηχανικός Θεόδωρο Χατζαυγουστή, προτείνουν μία καινοτόμο λύση για την αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών των αγροτών της ελληνικής επαρχίας και, μάλιστα η παραγωγή ενέργειας γίνεται από τα υπολείμματά τους.

Το σύστημα αυτό λέγεται SMARt-CHP biomass energy, και έιναι ουσιαστικά ένα κοντέινερ το οποίο, έχει τη δυνατότητα να παράγει ηλεκτρική και θερμική ενέργεια, αξιοποιώντας τα «σκουπίδια» στις αγροτικές περιοχές.

Το κοντέινερ, βρίσκεται ήδη σε πιλοτική λειτουργία και καταναλώνει 5-5,5 κιλά βιομάζας ανά ώρα, δηλαδή περίπου 35 τόνους ετησίως, ενω η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια έχει υπολογιστεί στα 33 MW/h και η θερμική στα 86 MW/h, με την ολική απόδοση να ανέρχεται στο 89%.

Μέχρι στιγμής έχουν αξιοποιηθεί 1500 κιλά κουκούτσια από ροδάκινο και ισάριθμα κουκούτσια από ελιές, ενώ την τρέχουσα περίοδο επιχειρείται να αξιοποιηθούν τα κουκούτσια από τα σταφύλια.

Το κοντέινερ αυτό είναι μία φορητή μονάδα παραγωγής ενέργειας και αποτελείται από έναν αντιδραστήρα αεριοποίησης, που συνδέεται με μηχανή εσωτερικής καύσης, τροποποιημένη έτσι ώστε να λειτουργεί με το παραγόμενο αέριο, προς παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.

Το SMARt-CHP συνδυάζει δύο διαφορετικές τεχνολογίες: η μία είναι η αεριοποίηση βιομάζας και η δεύτερη, η ηλεκτροπαραγωγή από κινητήρες αερίου κι έτσι παράγει μία καινοτόμα μονάδα, ικανή να λειτουργεί σε διάφορες τοποθεσίες, δίνοντας θερμότητα και ηλεκτρισμό με υψηλή θερμοδυναμική απόδοση.

Το έργο αυτό θα συμβάλλει σημαντικά στην εκτίμηση του βιοενεργειακού δυναμικού και της διασποράς του στη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ενω θα μειώσει αισθητά τα αγροτικά υπολείμματα, θα βοηθήσει στην εμπορευματοποίηση των αποκεντρωμένων μονάδων και θα αυξήσει το δημόσιο ενδιαφέρον σε θέματα περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας.

Το πόνημα αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2012 με συνολικό κόστος 919.557 ευρώ, ενω σ'αυτό συμμετέχουν η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα Εργαστήρια Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής και Τεχνολογίας Χημικών Εγκαταστάσεων του ΑΠΘ και η Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαϊδας.

Σήμερα θα παρουσιαστεί στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου της ΕΑΣ Αμυνταίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ