Λιβύη: Αντεπίθεση αντικαθεστωτικών και ΝΑΤΟ - iefimerida.gr

Λιβύη: Αντεπίθεση αντικαθεστωτικών και ΝΑΤΟ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επανακάμπτει σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το μέτωπο των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη. Δημοσιεύματα αναφέρουν οτι η εξέγερση έφτασε και στη Τρίπολη, οχυρό μέχρι τώρα του Καντάφι, ενώ οι αντάρτες δήλωσαν πως προκάλεσαν μεγάλες φθορές στις καθεστωτικές δυνάμεις. Το ΝΑΤΟ απ' την άλλη βομβάρδισε κατοικίες του Μουαμάρ Καντάφι στο κέντρο της Τρίπολης

Οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί ηγούνται εξέγερσης κατά του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στα προάστια της Τρίπολης αφού προμηθεύτηκαν ελαφρά όπλα από αξιωματικούς των δυνάμεων ασφαλείας που αυτομόλησαν, έγραψε χθες αντικαθεστωτική εφημερίδα. Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες, σημειώνει ότι υπάρχει μια πλήρους κλίμακας εξέγερση κατά της εξουσίας του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στα προάστια της Τρίπολης. Επίσης επισημαίνει ότι διαδηλωτές προετοιμάζονται να κατευθυνθούν προς το κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας.

Στην πόλη Ατζνταμπίγια την οποία ελέγχουν εξεγερμένοι, μετά απο μεγάλη μάχη, αντάρτες δήλωσαν πως σκότωσαν 57 στρατιώτες και κατέστρεψαν 17 στρατιωτικά οχήματα. Σε συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα, ο Χάμεντ αλ Χάφι στρατιωτικός διοικητής των αντικαθεστωτικών, προσέθεσε ότι δύο αντικαθεστωτικοί σκοτώθηκαν επίσης στη μάχη. Ο Χάφι διευκρίνισε ότι η μάχη έγινε στα περίχωρα του αλ Αρμπαΐν, ένα μικρό φυλάκιο στα μέσα της απόστασης μεταξύ της Ατζνταμπίγια και του στρατηγικού λιμανιού της Μπρέγκα, όπου έχουν οχυρωθεί οι δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

"Τις τελευταίες 20 ημέρες έχουμε ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις μας. "Καταστρέψαμε 17 οχήματα και δύο αγωνιστές (των αντικαθεστωτικών) από την Αλ Ζαουίγια έπεσαν νεκροί. Πενήντα επτά μέλη των δυνάμεων του Καντάφι σκοτώθηκαν", προσέθεσε.Ένας από τους γιους του Καντάφι, ο Μουτασίμ, ηγείται των κυβερνητικών δυνάμεων στη Μπρέγκα, κατέληξε ο Χάφι.

Πέντε ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολης, τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τρίτης, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων στα διεθνη ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες ανέφερε στο Ρόιτερ, ότι οι εκρήξεις προκλήθηκαν από πυραύλους που εκτοξεύθηκαν προφανώς από Νατοϊκά αεροσκάφη και φαίνεται ότι στόχευαν μία ακόμα από τις κατοικίες-κρυσφήγετα του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Οι αρχές της Λιβύης ανακοίνωσαν ότι τέσσερα παιδιά τραυματίστηκαν από θραύσματα υαλοπινάκων, που εκσφεντονίστηκαν από τις εκρήξεις που προκάλεσε ο βομβαρδισμός.

" Δύο από τα παιδιά είναι σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύονται στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου", ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι αρχές μετέφεραν δύο φορές τους ξένους δημοσιογράφους στην περιοχή Νταχμάνι της πρωτεύουσας Τρίπολης, για να διαπιστώσουν τα αποτελέσματα, όπως ισχυρίστηκαν, της νέας πυραυλικής επίθεσης των δυνάμεων της Συμμαχίας. Στην πρώτη επίσκεψη στην τοποθεσία του Νατοϊκού πλήγματος, οι δημοσιογράφοι είδαν τα ερείπια ενός κυβερνητικού κτηρίου, που φιλοξενούσε την Ύπατη Αρμοστεία για τα Παιδιά. Το οικοδόμημα είχε πλήρως καταρρεύσει από το βομβαρδισμό.

Το εν λόγω κτήριο που εχρονολογείτο από την εποχή της αποικιοκρατίας στη χώρα, είχε υποστεί ήδη καταστροφές από προηγούμενη επίθεση του ΝΑΤΟ, που όπως ισχυρίζονται οι αρχές της Λιβύης είχε πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου.

Στη δεύτερη επίσκεψη, οι δημοσιογράφοι είδαν ένα μισογκρεμισμένο πύργο τηλεπικοινωνιών που οι επίσημοι ισχυρίστηκαν ότι παρείχε υποστήριξη στη λειτουργία δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ