Ο διπολισμός εξανέμισε τα ποσοστά των «μικρών» - Στο 6% από 19% οι «εκτός Βουλής»

Πραγματική ... καταβαράθρωση υπέστησαν τα κόμματα και οι πολιτικοί σχηματισμοί που έμειναν εκτός Βουλής, καθώς από το 19%, το οποίο είχαν συγκεντρώσει αθροιστικά τον Μάϊο, έπεσαν στο 6%. Ο διπολισμός ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ χωρίς υπερβολή ... «ρούφηξε» τους ψηφοφόρους των μικρών κομμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κόμματα τα οποία στις 6 Μαϊου είχαν πλησιάσει πολύ τον «πήχη» του 3%, δηλαδή του ποσοστού που εξασφαλίζει την είσοδο στη Βουλή, το βράδυ της περασμένης Κυριακής είδαν τη δύναμή τους να υπολείπεται του 2% ή ακόμη και του 1%!

Οι Οικολόγοι – Πράσινοι και ο ΛΑΟΣ τον Μάϊο είχαν λάβει 2,93% και 2,90% αντιστοίχως. Τώρα βρέθηκαν, οι μεν Οικολόγοι – Πράσινοι στο 0,88%, το δε κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη στο 1,58%.

Είναι προφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ «άλωσε» την εκλογική βάση των Οικολόγων, καθώς και ότι ο ΛΑΟΣ απώλεσε ψήφους που μετακινήθηκαν μαζικά προς τη Νέα Δημοκρατία. Ενδεχομένως να σημειώθηκαν εκροές και προς τη «Χρυσή Αυγή».

Η ΝΔ βεβαίως «σάρωσε» και το φάσμα των «φιλελεύθερων», πέραν φυσικά της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία επέστρεψε στα ... παλιά λημέρια.

Η συμμαχία του Θάνου Τζήμερου και του Στέφανου Μάνου συγκέντρωσε 1,59%, ποσοστό μικρότερο από εκείνο που είχε λάβει τον Μάϊο μόνη της η «Δράση» (1,80%). Η επίδοση του κόμματος «Δημιουργία Ξανά» του κ. Τζήμερου τότε ήταν 2,15%. Εν ολίγοις οι κύριοι Τζήμερος και Μάνος έλαβαν ενωμένοι ποσοστό μικρότερο του μισού, εκείνου που είχαν αποσπάσει τον Μάϊο.

Τέλος, το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ «σκόρπισε» και το ποσοστό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία από το 1,19% του Μαϊου βρέθηκε στο 0,33%.

Εν ολίγοις, για τους «μικρούς» ολόκληρου του πολιτικού φάσματος η νύχτα της 17ης Ιουνίου ήταν μια εκλογική Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ