Καρκινοπαθείς διακόπτουν τη θεραπεία τους για οικονομικούς λόγους - iefimerida.gr

Καρκινοπαθείς διακόπτουν τη θεραπεία τους για οικονομικούς λόγους

Ασθενείς διακόπτουν τη θεραπεία τους για οικονομικούς λόγους
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο έλεος των τραγικών ελλείψεων του συστήματος Υγείας, βρίσκονται δεκάδες ασθενείς, που αναγκάζονται να διακόψουν τις θεραπείες τους με κίνδυνο της ζωής τους, αφού δεν είναι πλέον σε θέση να πληρώσουν τα έξοδα για τη θεραπεία. Δεκάδες είναι τα τηλεφωνήματα για παροχή βοήθειας που δέχεται καθημερινά ο φαρμακευτικός Σύλλογος και οι σύλλογοι ασθενών, με τις κλήσεις να έχουν αυξηθεί κατά 25% το τελευταίο μήνα.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες, στο σημερινό «Βήμα», των εργαζόμενων σε αρμόδιους φορείς. Υπάλληλος του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», αναφέρει ενδεικτικά ορισμένα περιστατικά για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβληματος.

Γυναίκα 53 ετών με καρκίνο του μαστού, είναι άνεργη ενάμιση χρόνο και πρέπει να πληρώνει για τα φάρμακά της 80 ευρώ κάθε μήνα και 400 ευρώ κάθε τρίμηνο για μία ένεση. Επειδή το κόστος ήταν υψηλό, απευθύνθηκε σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ αλλά ο φαρμακοποιός την παρέπεμψε σε ιδιωτικό φαρμακείο, λέγοντάς της ότι οι θεραπείες της δεν είναι σε λίστα υψηλού κόστους.

Εξίσου τρανταχτό είναι το παράδειγμα μίας 76χρονης με καρκίνο σε τελικό στάδιο και οχτώ μήνες ζωής, η οποία είναι κατάκοιτη και ζέι ολομόναχη, ενω τα χρήματά της δε φτάνουν ούτε για να καλύψουν τα βασικά έξοδα.

Παρόμοιες δυσάρεστες καταστάσεις έχουν να διηγηθούν και οι υπάλληλοι του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής. Ένας υπάλληλος αναφέρει οτι έχει βρεθεί αντιμέτωπος με την περίπτωση μίας 25χρονης με καθολικό καρκίνο, η οποία δε μπορεί να προμηθετεί τα φάρμακά της, ούτε να βγάλει βιβλιάριο απορίας γιατί δε θεωρείται ελληνίδα υπήκοος.

Ακόμα χειρότερη ειναι η κατάσταση για τους διαβητικούς και τους καρδιοπαθείς, αφου οι πρώτοι χρειάζονται σχεδόν 300 ευρω το μήνα για τα φάρμακά τους, ενω οι τελευταίοι ντρέπονται να ομολογήσουν οτι διακόπτουν τη θεραπεία τους για οικονομικούς λόγους και καταλήγουν να εισάγονται μαζικά στο νοσοκομείο με επιπλοκές της ασθένειάς τους.

Τέλος συγκλονιστική είναι και η περίπτωση ενός ασθενούς με ρευματοειδή αρθρίτιδα ο οποίος υποφέρει απο τους πόνους και δε μπορεί να κάνει τη μηνιαία του ένεση γιατί το φάρμακό του δεν υπάρει στο νοσοκομείο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ