Aπόλυτη ισοπαλία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» το αμερικανικό ινστιτούτο Stratfor - iefimerida.gr

Aπόλυτη ισοπαλία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» το αμερικανικό ινστιτούτο Stratfor

Aπόλυτη ισοπαλία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» το αμερικανικό ινστιτούτο Stratfor
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε απόλυτη ισοπαλία μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι θα οδηγήσουν οι εκλογές το ινστιτούτο Stratfor, το οποίο θεωρείται το άτυπο think tank της αμερικανικής CIA.

Σε έκθεση των αναλυτών του για τις ελληνικές εκλογές, το Stratfor επισημαίνει πως υπάρχει απόλυτη ισοπαλία μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας αναποφευκτη τη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Ακόμα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ανεξάρτητα από το ποια κόμματα θα σχηματίσουν κυβέρνηση η επαναδιαπραγμάτευση των όρων «διάσωσης» της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη.

Στη συνέχεια, η έκθεση κάνει λόγο στην εξαιρετικά δυσμενή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

«Η Ελλάδα οφείλει τεράστια ποσά σε ιδιώτες προμηθευτές βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Η χώρα εισάγει περίπου το 40% των τροφίμων της, το σύνολο των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, και σχεδόν το σύνολο των φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών εφοδίων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Η κοινωνική απογοήτευση έχει επίσης ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας με σχεδόν καθημερινές αναφορές για επιθέσεις κατά αλλοδαπών, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη αντι-μεταναστευτική βίας και εγκληματικότητας», εκτιμά η έκθεση.

Εξετάζοντας το προφίλ του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα, αναφέρονται τα εξής:

«Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η επιχείρηση διάσωσης της Ισπανίας αποδεικνύει ότι η λιτότητα έχει αποτύχει, δικαιώνοντας τη σκληρή γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ κατά της συμφωνίας διάσωσης. Εν τω μεταξύ,ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετος σε διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.Ωστόσο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων και καταφέρει να σχηματίσει ένα κυβερνητικό συνασπισμό, η πιθανή θέση του θα είναι να συνεχίσει μια σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ομοίως, αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει, επίσης θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση».

Στη συνέχεια οι αναλυτές εστιάζουν στα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας καθώς και τις θεσμικές αδυναμίες που παρουσιάζονται.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί οικονομικά, χωρίς εξωτερικούς πόρους. Η χώρα εισάγει περισσότερο από το 80% των προϊόντων της . Η οικονομία της είναι κυρίως προσανατολισμένη προς τις υπηρεσίες και βασίζεται στον τουρισμό και τη ναυτιλία. Στερείται σημαντικών φυσικών πόρων για την εξαγωγή, και ο βιομηχανικός και βιοτεχνικός κλάδος είναι ελάχιστα ανεπτυγμένοι. Εν ολίγοις, η Ελλάδα δεν διαθέτει τη βασική υποδομή που είναι αναγκαία για την οικοδόμηση μιας οικονομίας. Και για να αρχίζει να χτίζει απαιτείται κεφάλαιο και χρόνος» καταλήγει η έκθεση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ