Σεισμός στην κυβέρνηση από τις δηλώσεις Λοβέρδου - iefimerida.gr

Σεισμός στην κυβέρνηση από τις δηλώσεις Λοβέρδου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση δημιούργησαν οι δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, που εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε εδώ και τώρα αλλαγές, κατ' αρχήν στο κυβερνητικό σχήμα, με 'επαναπροσδιορισμό των μαχητών στην πρώτη γραμμή'. Η προτροπή του δε, για ψήφιση με αυξημένη πλειοψηφία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, στην οποία συμφωνεί με εισήγησή του προς τον πρωθυπουργό και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ωθεί κατά πολλούς σε πρόωρες εκλογές, κάτι που ζητά επιτακτικά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές ακόμα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο τελευταίος μάλιστα, φέρεται να επανέφερε το ζήτημα όταν δημιουργήθηκε ο σάλος με το νομοσχέδιο για τα 'φρουτάκια', καθώς και εσχάτως, ενόψει του οικονομικού αδιεξόδου που διαφαίνεται για την χώρα.
Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Παπανδρέιου φέρεται να αποδέχεται ουσιαστικά την άποψη περί καθαρών λύσεων, δεχόμενος εισηγήσεις ακόμα και από προβεβλημένα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει άμεσα σε ριζικές αλλαγές προσώπων που θα εγγυώνται την υλοποίηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Διόλου τυχαία ως προς τούτο δεν θεωρείται η συνήθης επωδός του το τελευταίο διάστημα περί πρόθεσής του να 'προχωρήσει με όσους θέλουν και μπορούν', φράση την οποία επικαλέστηκε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, έστω και αν με την χθεσινή του παρέμβαση, επιχείρησε ουσιαστικά να δηλώσει 'παρών' στην 'επόμενη μέρα' στο ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο έχουν κάνει σε ανύποπτο χρόνο οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε και η χθεσινή παρέμβαση της Άννας Διαμαντοπούλου, περί 'καλού καπετάνιου' που πρέπει να 'μαζέψει' άμεσα το θέμα.
Σε μία προσπάθεια να μην εκτροχιαστεί περαιτέρω η κατάσταση, ο Γιώργος Παπανδρέου συγκαλεί σήμερα ατύπως το υπουργικό του συμβούλιο, προκειμένου να απευθύνει συστάσεις προς τους υπουργούς του, επιχειρώντας έστω και προσωρινά την συντεταγμένη πορεία της κυβέρνησής του. Και επειδή πολλές από τις αντιδράσεις φέρονται να 'γεννήθηκαν' από τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής, οπότε πολλοί υπουργοί που έψαχναν απεγνωσμένα, όσο και μάταια τον υπουργό Οικονομικών που ταξίδευε για το Λουξεμβούργο, θεώρησαν ότι το 'ποτήρι της ασυνεννοησίας έχει ξεχειλίσει', στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θα επιχειρηθεί εφ' όλης της ύλης ενημέρωση, προς ...κατευνασμό των πνευμάτων. Χθες πάντως, η ανακοίνωση της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, πυροδότησαν τη φημολογία περί πρόωρων εκλογών, εξαναγκάζοντας τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για συνάντηση ενημέρωσης για την Οικονομία και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, η οποία μάλιστα είχε συμφωνηθεί από καιρό και τώρα προσδιορίστηκε χρονικά.

Οι πρόωρες κάλπες πάντως, παρά το γεγονός ότι διαψεύδονται σε όλους τους τόνους από την κυβέρνηση, δεν μπορούν να αποκλειστούν, δεδομένου ότι οι δανειστές μας πιέζουν για εθνική συνεννόηση, προβάλλοντας το προηγούμενο της Πορτογαλίας ως προϋπόθεση για περαιτέρω διευκολύνσεις και τέτοιου είδους 'συναίνεση' δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ