«Οι Γερμανοί καταστρέφουν την Ευρώπη» γράφουν στο Spiegel, Ρουμπινί-Φέργκιουσον - iefimerida.gr

«Οι Γερμανοί καταστρέφουν την Ευρώπη» γράφουν στο Spiegel, Ρουμπινί-Φέργκιουσον

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είμαστε μια ... ωραία ατμόσφαιρα! «Θρυμματίζεται τώρα το ευρώ;», διερωτήθηκε εναγωνίως πρόσφατος τίτλος της μεγάλης γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine. «Η Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού», γράφουν στο Spiegel αυτής της εβδομάδας, δυο διάσημοι επιστήμονες, ο αμερικανός Νουριέλ Ρουμπινί και ο βρετανός ιστορικός, Νάιλ Φέργκιουσον.

Από τις σελίδες του γερμανικού Spiegel, ο Ρουμπινί κι ο καθηγητής – στο Χάρβαντ- Φέργκιουσον κατηγορούν τη Γερμανία ως ανιστόρητη, αλλά και έτοιμη να φέρει την Ευρώπη σε καταστάσεις που θα θυμίζουν ... Μεσοπόλεμο.

«Είναι δώδεκα παρά ένα λεπτό στην Ευρώπη;».

Γράφουν οι Ρουμπινί- Φέργκιουσον:

«Είναι εντυπωσιακό ότι οι Γερμανοί δεν μαθαίνουν τίποτε, από την Ιστορία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκροτήθηκε για να αποτρέψει μια καταστροφή, όπως εκείνη του 1930. Τώρα οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης, ιδίως της Γερμανίας, πρέπει να αντιληφθούν πόσο επικίνδυνα έχουν πλησιάσει το φάσμα ενός τέτοιου ολέθρου».

Οι δυο συντάκτες του άρθρου διατυπώνουν το ερώτημα: «Μήπως είναι δώδεκα παρά ένα λεπτό στην Ευρώπη;».

«Γρήγορη πολιτική ενοποίηση ή να διώξουμε μια - δυο χώρες;»

Χωρίς φυσικά να ανιχνεύει ευθύνες του Βερολίνου, όπως οι προαναφερθέντες επιστήμονες, η Frankfurter Allgemeine Zeitung εκφράζει δραματικές ανησυχίες για την τύχη του κοινού νομίσματος:

«Η Ισπανία απαρτίζεται ήδη από τέσσερις χώρες της ΕΕ, οι οποίες αδυνατούν πλέον να χρηματοδοτούνται με τις δικές τους δυνάμεις. Η Κύπρος δεν έχει ακόμη υποβάλει αίτημα αρωγής, διότι προσδοκά ακόμη ρωσική βοήθεια. Οι χώρες Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν ένα θεμελιώδες ερώτημα: Πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς τα προβλήματα της νομισματικής ένωσης, συγκροτώντας μια πολιτική ένωση, το ταχύτερο δυνατόν, όσο και αν αυτή κοστίσει; Μήπως είναι ορθή η αντίθετη στρατηγική, να αφήσουμε φύγουν από την Ευρωζώνη ένα - δύο κράτη, με κίνδυνο να διαλυθεί το ευρώ; (...) Μπορούν άραγε χώρες που είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους και οι οποίες στερούνται κοινής διακυβέρνησης να έχουν κοινό νόμισμα;».

«Θα το δεχθούν οι Γάλλοι;»

Μεταξύ άλλων, η Frankfurter Allgemeine αμφιβάλλει για το κατά πόσο το Παρίσι θα αποδεχθεί το γερμανικό δόγμα για «περισσότερη Ευρώπη». Παρατηρεί:

«Στα αυτιά των Γάλλων, που είναι ευαίσθητοι σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, αυτό συνεπάγεται περισσότερους ελέγχους εκ μέρους των ανελαστικών Γερμανών».

«Μπορεί να εξοργιστούν οι κοινωνίες»

Σε άρθρο του στην ισπανική El Pais, o γνωστός αρθρογράφος Ιγνάθιο Σοτέλο στηλιτεύει τη λογική με τον οποία συγκροτήθηκε και λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γράφει χαρακτηριστικά:

«Από την ΕΕ δεν λείπουν μόνο οι σοβαροί δημοκρατικοί θεσμοί. Καθώς ουδέποτε υπερέβη τα χαρακτηριστικά ενός διακρατικού συνεταιρισμού οικονομικής συνεργασίας, η νεοφιλελεύθερη ΕΕ συμβάλλει στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. Αυτό είναι και πάλι προφανές, στην πολιτική λιτότητας με την οποία πασχίζει να βρει διέξοδο κρίση. Όσο περισσότερη οικονομική ολοκλήρωση έχουμε, τόσο λιγότερο κοινωνικό κράτος απομένει στις χώρες της ΕΕ. Ας μην αποκλείσουμε το ενδεχόμενο, αυτή η αντικοινωνική διάθεση που χαρακτηρίζει τα ... έγκατα της ΕΕ, να εξοργίσει τις κοινωνίες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ