Γαλλία-Ιταλία, ένας νέος ευρωπαϊκός άξονας γεννιέται - iefimerida.gr

Γαλλία-Ιταλία, ένας νέος ευρωπαϊκός άξονας γεννιέται

Γαλλία-Ιταλία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια νέα Ευρώπη γεννιέται, μια Ευρώπη που αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αλλάξει οικονομική πολιτική, να χαλαρώσει το δόγμα της ανταγωνιστικότητας, να προστατεύσει την παραγωγή της και να ενισχύσει την ανάπτυξη.

Σε αυτή τη γραμμή Φρανσουά Ολάντ και Μέριο Μόντι θέλουν να εγκαταστήσουν έναν νέο άξονα επιρροής στην Ευρώπη και να απομονώσουν την Αγκελα Μέρκελ που έβαλε τη σφραγίδα της την τελευταία πενταετία ως επικεφαλής του γαλλο-γερμανικού άξονα με τον Νικολά Σαρκοζί. Ενα μειονέκτημα έχει αυτός ο νέος άξονας : οι οικονομίες της Γαλλίας και της Ιταλίας παρουσιάζουν οι ίδιες σοβαρή κρίση.

«Η απρόσμενη επιστροφή της ευρωπαικής ιδέας» πανηγύριζε η έγκυρη και φιλοευρωπαική εφημερίδα Le Monde, επισημαίνοντας ότι η χθεσινοβραδυνή συνάντηση Ολάντ-Μόντι στη Ρώμη αλλάζει τα δεδομένα στην Ευρώπη.

Πράγματι, το μήνυμα που έστειλαν οι δύο πολιτικοί προς το Βερολίνο ήταν ότι χρειάζεται αλλαγή πλεύσης. Ο γάλλος Πρόεδρος ήταν απολύτως σαφής ότι δεν θα δεχθεί ημίμετρα για την επίλυση της κρίσης και παρουσίασε στον Μάριο Μόντι το τρίπτυχο για την έξοδο από την κρίση: «ανάπτυξη, τραπεζική σταθερότητα, νομισματική ένωση».

Για τον γάλλο πρόεδρο το τρίπτυχο αυτό αποτελεί έναν κρίσιμο οδικό χάρτη για τη σταθερότητα και την επιβίωση του ευρωπαικού νομίσματος.

«Η Ευρώπη έχει ανάγκη από μηχανισμούς που θα της επιτρέψουν να στηρίξει τράπεζες και κράτη που βρίσκονται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων» δήλωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ιταλός πρωθυπουργός έκαναν θετική αποτίμηση των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης συμπεριλαμβανομένης της στήριξης του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας.Αναφέρθηκαν σε παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Αναφερόμενοι στην Ελλάδα, Ολάντι και Μόντι εξέφρασαν την επιθυμία τους να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη εφόσον συνεχίσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεών της.Στην τόνωση της ανάπτυξης στάθηκαν μεταξύ άλλων ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Πρέπει να δράσουμε, ενισχύοντας τα αδύνατα σημεία. Με παρεμβάσεις στην οικονομία, και το χρηματιστικό τομέα», είπε ο Μόντι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε πως στόχος των δύο ηγετών είναι «να ενισχυθεί η ανάπτυξη, χωρίς εγκατάλειψη της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά με υιοθέτηση ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως είχαμε ήδη τονίσει στην διάσκεψη της 23ης Μαΐου».

«Θα πρέπει να ενισχυθεί και η θέση των χωρών έναντι των αγορών. Συζητήσαμε και για την έκδοση ευρωομολόγων», πρόσθεσε ο Μάριο Μόντι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ακόμα, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ότι σε τρεις μέρες στη χώρα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές, ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στο ευρώ και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της».

«Ο ελληνικός λαός κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, που σε άλλες καταστάσεις θα χρειάζονταν μια γενιά. Η ΕΕ και οι χώρες της Ευρωζώνης δείχνουν και έδειξαν αλληλεγγύη. Οι δυο χώρες μας προσφέρουν το 40% της στήριξης στην Ελλάδα. Η συνέχεια της εφαρμογής από μέρους της Ελλάδας των δομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι η καλύτερη εγγύηση για την παραμονή της στην ζώνη του ευρώ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ