Aράχνες αυτοευνουχίζονται για να αφήσουν απογόνους - iefimerida.gr

Aράχνες αυτοευνουχίζονται για να αφήσουν απογόνους

Aράχνες αυτοευνουχίζονται για να αφήσουν απογόνους
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα απο τα παράξενα φαινόμενα της Φύσης, που αφορά τις συνήθειες συγκεκριμένων εντόμων, έρχεται στο φως απο τους επιστήμονες του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης. Αρσενικές αράχνες αυτοευνουχίζονται, προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες να αφήσουν πίσω τους απογόνους. Όσο παράξενο και αντιφατικό όμως κι αν ακούγεται αυτό, έχει λογική βάση και μπορεί να εξηγηθεί επιστημονικά.

Οι αρσενικές αράχνες του είδους «nephilengys malabarensis», αποκόπτουν τα γεννητικά τους όργανα, έτσι ώστε να παραμείνουν στο σώμα της θηλυκής αράχνης, εγχύοντας σπέρμα ακόμα και μετά το τέλος της συνεύρεσής τους, γεγονός πολύ χρήσιμο, αν λάβουμε υπόψιν ότι σε ένα ποσοστό 75%, οι θυληκές αράχνες επιδίδονται σε κανιβαλισμό, σκοτώνοντας τους συντρόφους τους μετά το πέρας της διαδικασίας αναπαραγωγής.

Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες γέννησης απογόνων, αλλά αποτρέπονται οι υπόλοιποι επίδοξοι σύντροφοι από το να συνευρεθούν με το ίδιο θηλυκό στο μέλλον, αφού, τα αρσενικά χωρίς το έξτρα βάρος των αναπαραγωγικών τους οργάνων, γίνονται ταχύτεροι και ικανότεροι μαχητές, προστατεύοντας αποτελεσματικότερα τα θυληκά που κυοφορούν τους απογόνους τους.

«Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι αράχνες-ευνούχοι είναι ανώτεροι μαχητές. Η δική μας μελέτη καταδεικνύει έναν μηχανισμό που εξηγεί την αυξημένη αντοχή των ευνούχων. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το βάρος του μορίου έχει σοβαρό φυσικό κόστος για τα αρσενικά», αναφέρουν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ