Δώστε μας τον χρυσό σας για να πάρετε ευρωομόλογα, (ξανα)λένε οι Γερμανοί - iefimerida.gr

Δώστε μας τον χρυσό σας για να πάρετε ευρωομόλογα, (ξανα)λένε οι Γερμανοί

Δώστε χρυσό για να πάρετε ευρωομόλογα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιμένουν οι Γερμανοί στο σχέδιο «χρυσός αντί για ευρωομόλογα», ή αλλιώς European Redemption Pact, ύψους 2,3 τρισ. ευρώ που επανήλθε χτες στην δημοσιότητα και από ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Το σχέδιο που είχε δημοσιεύσει το iefimerida.gr στις 30 Μαΐου αναφέρεται στη δημιουργία ενός Ταμείου με εγγύηση τον χρυσό των χωρών που θα συμμετάσχουν και με αντάλλαγμα τη δημιουργία ενός «λάιτ ευρωομολόγου». Πρόκειται, υπενθυμίζουμε για γερμανικής έμπνευσης σχέδιο που έχει στόχο να βάλουν οι υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία τα αποθέματα χρυσού τους ως εγγύηση για να «κερδίσουν» την υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση ενός νέου ευρωομολόγου.

Στόχος του σχεδίου που διακινείται στα ξένα και εγχώρια ΜΜΕ είναι η μείωση του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης στο 60% του ΑΕΠ τους, όπως επιτάσσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Το υπόλοιπο χρέος θα μεταφερθεί σε ένα προσωρινό «Ταμείο Σωτηρίας». Έτσι, η Ιταλία θα μετέφερε στο νέο Ταμείο χρέος ύψους 985 δισ. Ευρώ, η Γερμανία 578 δισ., η Γαλλία 498 δισ. και συνολικά θα συγκεντρωνόταν ένα «ευρωπαϊκό Χρέος» που θα έφτανε τα 2,325 τρισ. Ευρώ.

Στη συνέχεια, το σχέδιο προβλέπει ότι το νέο Ταμείο -για να καλύψει αυτό το χρέος- θα εκδώσει ομόλογα, με τα οποία οι «αξιόπιστες» χώρες όπως η Γερμανία θα «μοιράζονταν» ουσιαστικά την υψηλή πιστοληπτική ικανότητά τους με τις χρεοκοπημένες οικονομίες του Νότου, με αποτέλεσμα καλύτερα επιτόκια και μείωση του «βάρους» του χρέους γι' αυτές.

Για να πειστεί όμως η Γερμανία να κάνει μια τέτοια κίνηση, υπάρχει ένας όρος. Κάθε χώρα που θα συμμετάσχει στο Ταμείο θα κληθεί να δώσει ουσιαστικά ως εγγύηση ένα μεγάλο κομμάτι από τα αποθέματα χρυσού της, που θα ανέρχεται στο 20% του Χρέους της. «Αυτή η εγγύηση θα χρησιμοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που μια χώρα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της», αναφέρει το σχέδιο.

Σημειώνεται ότι μόνο η Ιταλία έχει ένα συνολικό απόθεμα 2.451 τόννων χρυσού, που αποτιμώνται στα 98 δισ. Ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ