Μέρκελ: «Επώδυνη αλλά αναγκαία η πολιτική μου, για μια Ευρώπη με κανόνες»

Αυτή τη φορά η ελληνική «νότα» στα λόγια της Άνγκελα Μέρκελ αφορούσε ...τη Μυθολογία: Υπεραμυνόμενη της πολιτικής της για την αντιμετώπιση της κρίσης, η γερμανίδα Καγκελάριος είπε πως όσα η ίδια αξιώνει από τους Ευρωπαίους «είναι Ηράκλειος άθλος, είναι επώδυνα, επίπονα, αλλά αναγκαία».

Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, η κυρία Μέρκελ τόνισε:

«Είναι χρέος μας να οικοδομήσουμε την πολιτική ενοποίηση που δεν υπήρξε (σ.σ: όταν «γεννήθηκε» το ευρώ) και θέσουμε τέλος στον διεφθαρμένο κύκλο των συνεχώς ογκούμενων χρεών και της άρνησης προσήλωσης στους κανόνες».

Η Καγκελάριος προειδοποίησε την G20 να μην θεωρεί πως το Βερολίνο θα επωμιστεί τη διάσωση της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι οι δυνατότητες της χώρας της «δεν είναι απεριόριστες, ούτε πρέπει να υπερτιμώνται».

Για τις ΗΠΑ: «Κάποιοι χρηματοδοτούν την ανάπτυξη με τα χρέη»

Η κυρία Μέρκελ ζήτησε από τους Ευρωπαίους να μην επιλέξει τις «εύκολες και βιαστικές λύσεις». Πρόσθεσε:

«Σε όσους ζητούν περισσότερες δεσμεύσεις της Γερμανίας, ευρωομόλογα, κοινή εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων στην Ευρώπη, λέω: Ναι, η Γερμανία είναι δυνατή, είναι η μηχανή και η άγκυρα σταθερότητας στην Ευρώπη. Η Γερμανία χρησιμοποιεί τη δύναμή της προς όφελος της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας. Ξέρουμε όμως ότι η δύναμη αυτή δεν είναι ανεξάντλητη»

Αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για την πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δίνει προτεραιότητα στην αναθέρμανση της οικονομίας κι όχι στον περιορισμό των χρεών, η κυρία Μέρκελ είπε ότι την κρίση δεν θα αντιμετωπίσει μόνη της η Ευρωζώνη και πρόσθεσε πως «όλοι οφείλουν να σταματήσουν να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη με τη δημιουργία νέων χρεών».

«Δεν θα φύγει η Ελλάδα από το ευρώ», λέει στέλεχος της Deutsche Bank

«Η πιθανότητα να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη είναι πολύ πολύ μικρή, θα έλεγα ότι το σενάριο αυτό είναι απίθανο». Αυτήν την πρόβλεψη έκανε ο οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank, Στεφάν Κράουζε, ερωτηθείς για το αν οι Έλληνες θα μπορούσαν να υπερψηφίσουν την έξοδο από το ευρώ, στις εκλογές της Κυριακής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ