Η ψηφιακή πορεία της Ελλάδας το 2010 και εκτιμήσεις για το 2011 - iefimerida.gr

Η ψηφιακή πορεία της Ελλάδας το 2010 και εκτιμήσεις για το 2011

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση" θα επιφέρει μεγάλη ανάπτυξη στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στη χώρα μας, αυξάνοντας το εγχώριο ΑΕΠ μέχρι 0,5%, μέσα στην επόμενη διετία, δημιουργώντας πάνω από 18.000 θέσεις εργασίας ετησίως, χάρη στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Αυτή την αισιόδοξη εκτίμηση έκανε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) Μιχάλης Αγγελόπουλος, κάνοντας τον απολογισμό του 2010 και αναλύοντας την πρόοδο της Ψηφιακής Ελλάδας και την επιρροή της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο:

- Το χαμηλό κόστος της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια και οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στο τέλος του 2010 να πλησιάσει στο 20%, ενώ το σύνολο των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων ξεπέρασε τις 2 εκατομμύρια συνδέσεις, παρουσιάζοντας αύξηση 17,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

- Η κινητή ευρυζωνικότητα έχει επίσης διεισδύσει στην ελληνική πραγματικότητα, με έναν στους τέσσερις Έλληνες να έχει πλέον πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω του κινητού τηλεφώνου ή να χρησιμοποιεί κάρτα κινητού Ίντερνετ που τη συνδέει σε Η/Υ.

- Η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι πλέον ιδιαίτερα διαδεδομένη. Σχεδόν ένα στα δύο ελληνικά νοικοκυριά διαθέτει σύνδεση και ο αριθμός των πολιτών που είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση του διαδικτύου, συνεχώς να αυξάνεται. Δύο στους πέντε Έλληνες πολίτες συνδέονται στο διαδίκτυο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

- Η ανάγνωση ηλεκτρονικών περιοδικών και εφημερίδων, η δημιουργία προσωπικών ιστολογίων (blogs), η πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων και βιντεοκλήσεων μέσω διαδικτύου, καθώς και η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η ακρόαση ραδιοφώνου μέσω διαδικτύου, αποκτούν συνεχώς αυξανόμενο κοινό.

- Το 2010, το 13% των Ελλήνων χρηστών πραγματοποίησε τραπεζικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου - ποσοστό που φτάνει το 33,8% για την ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών, ενώ το 29,5% χρησιμοποίησε τις υπάρχουσες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για επικοινωνία ή συναλλαγές με φορείς του Δημοσίου.

- Παρόλο, όμως, που η ευρυζωνικότητα έχει μπει στη ζωή των Ελλήνων, το χάσμα της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς τη διείσδυση του διαδικτύου και τη διεξαγωγή των ανωτέρω δραστηριοτήτων, συνεχίζει να υφίσταται. Ωστόσο, η απόσταση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο σε αποκλίσεις στις ηλικιακές ομάδες άνω των 35 ετών, καθώς οι νεότερες ηλικίες δεν υστερούν σε καμία παράμετρο ψηφιακού αλφαβητισμού έναντι των Ευρωπαίων συνομηλίκων τους. Ως εκ τούτου, θεωρείται θέμα χρόνου για να επέλθει η σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο συγκεκριμένο τομέα.

- Παρατηρείται, όμως, υστέρηση σε "ψηφιακές επιδόσεις" του πληθυσμού των ημιαστικών και αγροτικών περιοχών έναντι των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων, γεγονός που αποτελεί τόσο ελληνικό όσο και ευρωπαϊκό φαινόμενο.

- Αναφορικά με τις ελληνικές επιχειρήσεις, αυτές που απασχολούν πάνω από δέκα εργαζομένους παρουσιάζουν εικόνα ανάλογη με την αντίστοιχη των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, σε επίπεδο βασικής χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Σχεδόν όλες οι εγχώριες επιχειρήσεις έχουν πλέον πρόσβαση στο διαδίκτυο και οκτώ στις δέκα διαθέτουν σύνδεση ευρείας ζώνης. Αλλά και οι μικρές επιχειρήσεις (με ένα έως εννέα εργαζόμενους) σταδιακά καλύπτουν το έδαφος.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η δυσμενής οικονομική κατάσταση της χώρας δρα περιοριστικά στους ρυθμούς ανάπτυξης, με αποτέλεσμα ο δείκτης κλίματος στον τομέα των ΤΠΕ να σημειώνει έντονα καθοδική πορεία καθ' όλη τη διάρκεια του 2010 και να διαμορφωθεί στις 46,9 μονάδες κατά το δ' τρίμηνο του 2010, μειωμένος κατά 17 μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Παρ' όλα αυτά, τους προσεχείς μήνες, αναμένεται να υπάρξει πιο αισιόδοξο κλίμα, εφόσον σταθεροποιηθεί η κατάσταση και αποδώσει καρπούς η υλοποίηση σημαντικών δράσεων και έργων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, το οποίο θα υποβοηθήσει στην αναθέρμανση της οικονομίας.

Π. Δρακόπουλος

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ