Oι εφαρμογές των smartphones ροκανίζουν τον θρόνο των GPS - iefimerida.gr

Oι εφαρμογές των smartphones ροκανίζουν τον θρόνο των GPS

Oι εφαρμογές των smartphones ροκανίζουν τον θρόνο των GPS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν δεν ήταν σίγουρο παλιότερα, πλέον είναι οφθαλμοφανές. Η Apple και η Google ανταγωνίζονται σθεναρά τις συσκευές πλοήγησης Tomtom, maggelan και Garmin, ενω είναι κάτι παραπάνω απο προφανές οτι «τρίζει ο θρόνος» των μέχρι σήμερα δημοφιλών συσκευών GPS.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης της Google Maps, «ο γίγαντας της αναζήτησης» παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο για τους χρήστες Android συνδέεται με χάρτη λήψη χάρτη, ενω η Apple ανακοίνωσε το νέο της σύστημα πλοήγησης για smartphone δίνοντας ένα γερό χτύπημα στις εταιρίες παραγωγής GPS.

Η αγορά των έξυπνων κινητών τηλεφώνων αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς και όλο και περισσότερες εφαρμογές εμφανίζονται, θέτοντας σε αχρηστία παλιότερες συσκευές. Συγκεκριμένα, μετά την ανακοίνωση της Apple, η Garmin - ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους συσκευών GPS παγκοσμίως - είδε τις μετοχές της να σημειώνουν πτώση εως και 10% ημερησίως.

Ενώ είναι αλήθεια ότι η Garmin και οι υπόλοιποι κατασκευαστές PND έχουν χρόνια εμπειρία στο χώρο πλοήγησης, οι αλλαγές στην αγορά γρήγορα τους διαβρώνουν, με τις πωλήσεις να έχουν πέσει κατά 9% εδώ και δύο χρόνια, ενω σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς, και τα αριθμητικά στοιχεία, αναμένεται να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη μείωση κατά το 2012.

Τα τελευταία smartphones αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα όμως και για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες δυσκολεύονται πολύ να ακολουθήσουν τις ραγδαίες εξελίξεις με τα δικά τους ενσωματωμένα συστήματα.

Η BMW και η Ford έχουν αρχίσει να ενσωμάτωνουν εφαρμογές, όπως η Yelp και η Pandora στα εργοστασιακά συστήματα πλοήγησης τους, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιες απορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των -ομολογουμένως δαπανηρών- αναβαθμίσεων του οχήματος όταν ένα smartphone, που αγοράζεται με συμβόλαιο με επιδοτούμενο επιτόκιο, μπορεί να κάνουν τα ίδια και περισσότερα από ό,τι ένα σύστημα πλοήγησης 10 φορές πιο ακριβό.

Ωστόσο, το μικρό μέγεθος της οθόνης των περισσότερων smartphones δεν ενδείκνυται για χρήση στο αυτοκίνητο. Ακόμη και τα προγράμματα που υποτίθεται πως είναι ειδικά διαμορφωμένα για το αυτοκίνητο, τα μικρά touchpoints στα προγράμματα πλοήγησης των smartphones που συνήθως λειτουργούν καλά για το περπάτημα, αποδεικνύονται δύσχρηστα εως και επικίνδυνα κατά την διάρκεια της οδήγησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ