Δηλώσεις Δρούτσα για εκλογές και κυριαρχικά δικαιώματα - iefimerida.gr

Δηλώσεις Δρούτσα για εκλογές και κυριαρχικά δικαιώματα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5 απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ σχολιάζοντας το θέμα της υφαλοκρηπίδας επιμένει πως «η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε από κανένα κυριαρχικό της δικαίωμα».

Ο Δημ. Δρούτσας απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με αφορμή το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα και την άποψη που υπάρχει ότι πρέπει να εγκριθεί με αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, λέγοντας: «Μόνη λύση, αυτή τη στιγμή, είναι να συνεχίσουμε, με υπεύθυνο, σοβαρό και συστηματικό τρόπο, την υλοποίηση του προγράμματός μας. Χωρίς αξιοπιστία, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να προχωρήσει. Εάν οδηγηθούν, ή οδηγήσουν κάποιοι τα πράγματα σε ακραίες καταστάσεις, μην αμφιβάλλετε ότι θα υπάρξει και η απαραίτητη ανταπόκριση. Αυτό που λέω είναι ότι πρέπει να συγκεντρωθούμε όλοι μας, πρωτίστως η κυβέρνηση, αλλά όλα τα πολιτικά κόμματα και οι πολίτες, για να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα, ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που έχουμε και να συγκεντρωθούμε πάνω σ' αυτό. Ας ακούσουμε τί έχει να πει και ο κ. Σαμαράς. Έχουμε ακούσει πολλά μισόλογα και υπονοούμενα από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χρειάζεται ένας νέος αέρας στην πολιτική ζωή της χώρας και αυτό μόνον από κοινού μπορούμε να το κάνουμε».

Αναφερόμενος και στο θέμα για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ τόνισε: «Δεν παραιτήθηκε η Ελλάδα από κανένα κυριαρχικό της δικαίωμα. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απεμπόλησης κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας. Να είμαστε σαφείς και κατηγορηματικοί σ' αυτό, διότι πολλοί προσπαθούν να παίξουν με τις ανησυχίες του κόσμου, ιδιαίτερα σε περιόδους που και η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε ανασφάλεια και λόγω της οικονομικής κρίσης. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Δεν είναι ορθό ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν θέλει να οριοθετήσει ΑΟΖ. Αντιθέτως και το έχουμε πει επανειλημμένα. Η κυβέρνηση έχει ένα σαφές σχέδιο και στόχο οριοθέτησης όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονες. Ήδη, έχουμε συνάψει συμφωνία με την Αλβανία, η οποία, λόγω κάποιων εσωτερικών τους κωλυμάτων, δεν έχει προχωρήσει αυτή τη στιγμή. Το επεξεργαζόμαστε. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις εδώ και καιρό και με άλλους γείτονές μας, όπως η Λιβύη και η Αίγυπτος και για ευνόητους λόγους αυτά τα θέματα δεν είναι αυτή τη στιγμή στην ημερήσια διάταξη αυτών των χωρών, αλλά το 'κυνηγάμε'. Μάλιστα, πριν από λίγες εβδομάδες, επισκέφθηκα την Αίγυπτο και συζήτησα με τον ομόλογό μου αυτό το θέμα. Και μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα πολύπλοκο νομικά θέμα. Δεν είναι εύκολο.Το θέμα προκύπτει περισσότερο με την Τουρκία, αλλά εδώ βγαίνουν κάποιοι να το εκμεταλλευθούν, μαζί και κάποια εθνικιστικά ερείσματα, που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία για να κατηγορήσουν την κυβέρνηση ότι είναι υποχωρητική με την Τουρκία και άλλα τέτοια ευτράπελα.

Γεγονός είναι και είναι γνωστό, ότι με την Τουρκία συζητάμε εδώ και καιρό την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Δεν είναι εύκολο και αυτονόητο η Τουρκία να καθίσει και να συζητήσει γι' αυτό το θέμα. Ξέρετε ότι - και αυτή είναι σαφέστατη θέση μας και η πραγματικότητα - ότι ο στόχος των διερευνητικών μας επαφών με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και όχι ο,τιδήποτε άλλο. Έχω πει ότι έχουμε επενδύσει σ' αυτή τη διαδικασία, έχουμε ελπίδες να έχουμε κάποια αποτελέσματα, διότι όλο αυτό είναι ένα πλέγμα που σχετίζεται το ένα με το άλλο και υπάρχουν και κάποιες πολιτικές συγκυρίες που οφείλει καθένας να λαμβάνει υπόψη του. Εμείς έχουμε πει - ορθά ή όχι, θα το δούμε στο μέλλον από τα αποτελέσματα - ότι βλέπουμε έναν Τούρκο πρωθυπουργό που εκπέμπει μηνύματα που μας κάνουν να ελπίζουμε ότι μπορεί - δεν λέω ότι θα γίνει - κάπου να φτάσουμε μ' αυτή τη διαδικασία. Γι' αυτό οφείλουμε να προσπαθήσουμε. Και έχουμε επενδύσει σ' αυτό. Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι να χρησιμοποιούν τον όρο ΑΟΖ για να δημιουργήσουν μια πολιτικά τεταμένη ατμόσφαιρα, τη στιγμή που επί της ουσίας δεν υπάρχει κάτι».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις έρευνες για υδρογονάνθρακες και κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Ιόνιο και Αιγαίο υπογραμμίζοντας: «Η κυβέρνηση με γοργούς ρυθμούς έφτιαξε αυτό το πλαίσιο, για να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σ' αυτές τις έρευνες. Ο συνάδελφος, ο κ. Μανιάτης - και του αξίζουν συγχαρητήρια γι' αυτό - το 'πήρε πάνω του' και έφτιαξε αυτόν τον φορέα για να προχωρήσουν οι απαραίτητες έρευνες.Πρέπει να το δούμε αυτό το θέμα με συστηματικό τρόπο, υπευθυνότητα και σοβαρότητα και χωρίς να δημιουργούμε στην κοινή γνώμη ψευδαισθήσεις. Μακάρι να αποδειχθεί ότι η Ελλάδα είναι ένα μικρό νέο Κατάρ ή Σαουδική Αραβία. Όποτε κριθεί σκόπιμο και είναι τα πράγματα ώριμα για να προχωρήσουμε σ' αυτό, όχι επειδή υπάρχουν ερμηνείες ότι υποχωρούμε απέναντι στην Τουρκία, θα γίνουν τα πράγματα με σωστό και συστηματικό τρόπο. Οι ενδείξεις που έχουμε - αν και δεν είμαι ειδικός - δείχνουν ότι σε άλλες περιοχές, όπως στο Ιόνιο, υπάρχουν καλύτερες πιθανότητες για κοιτάσματα και είναι υπεύθυνο να πας εκεί πρώτα απ' όλα, εκεί που έχεις τις μεγαλύτερες ελπίδες, γιατί αυτά κοστίζουν πάρα πολλά. Χρειάζεται σοβαρότητα, συστηματικότητα και σχέδιο για να κάνουμε αυτά που πρέπει και να μην έχει κανείς καμία αμφιβολία, ειδικά για το Αιγαίο, ότι η Ελλάδα δεν απεμπολεί δικαιώματά της, ούτε κάνει υποχωρήσεις. Τα κάνει όλα με υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο».

Σε ό,τι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα στη γειτονική χώρα, ο Δ. Δρούτσας σημείωσε:

«Αν η νέα τουρκική πολιτική ηγεσία, που θα αναδειχθεί, βγει ενδυναμωμένη και μπορέσει να υλοποιήσει κάποια πράγματα που ακούμε, αυτό μας δίνει την ελπίδα ότι μπορούμε να προχωρήσουμε. Έχω πει ότι από τα θετικά λόγια, που ακούμε και από τον κ. Ερντογάν, θέλουμε να δούμε πράξεις και το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών θα είναι κάτι σαν ορόσημο. Μετά από αυτές και εμείς θα μπορέσουμε να πάρουμε τις δικές μας περαιτέρω αποφάσεις και να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα. Να το πω ευθέως: είναι αξιόπιστος ο κ. Ερντογάν; Είναι αξιόπιστη η Τουρκία, όταν λέει πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Ελλάδα; Θέλει να προχωρήσουμε και με επίλυση του Κυπριακού, το οποίο είναι νούμερο "1" στην ατζέντα την ελληνική της εξωτερικής μας πολιτικής; Από κεί και πέρα θα δούμε αν η Τουρκία είναι αξιόπιστη και αν μπορούμε να προχωρήσουμε. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει προετοιμαστεί για παν ενδεχόμενο, όποιο και να είναι αυτό κι αν χρειαστεί και για αλλαγή της δικής της πολιτικής απέναντι στην Τουρκία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ