Η σπάνια Νυχτερίδα Anoura Fistulata που... βγάζει γλώσσα [εικόνες + βίντεο] - iefimerida.gr

Η σπάνια Νυχτερίδα Anoura Fistulata που... βγάζει γλώσσα [εικόνες + βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ερευνητές του National Geographic παρουσίασαν στην εκομπή «Untamed America» μία σπάνια νυχτερίδα που ανταγωνίζεται επάξια τη διάσημη γλώσσα του Τζιν Σίμονς.

Για πρώτη φορά, καταγράφηκε με κάμερα υψηλής ανάλυσης η σπάνια νυχτερίδα Anoura fistulata της οποίας η γλώσσα είναι 1,5 φορά μεγαλύτερη απο το σώμα της, γεγονός που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ σε άλλο γνωστό θηλαστικό.

Η σπάνια νυχτερίδα, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο Εκουαδόρ το 2005 και ενω έχει μήκος μόλις πέντε εκατοστά, η εντυπωσιακή γλώσσα της φτάνει σε μήκος τα εννιά εκατοστά. Όταν δεν την χρησιμοποιεί για να συλλέγει νέκταρ από τα λουλούδια, τη μαζεύει στον θώρακα.

Η μελέτη των επιστημόνων σχετικά με τη νυχτερίδα αυτή, επιβεβαιώνει τη θεωρία του Δαρβίνου για την εξέλιξη των ειδών, οτι τα ζώα που τρέφονται με νέκταρ λουλουδιών μπορούν να αναπτύξουν τέτοια εντυπωσιακά χαρακτηριστικά.

Ο Νέϊθαν Μουχάλα απο το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα στο Λίνκολν, ήταν ένας απο τους ερευνητές που κατέγραψαν την νυχτερίδα το 2005 και αναφέρει οτι «είναι μία ακραία προσαρμογή να αναπτύσσει μία γλώσσα μεγαλύτερη απο το σώμα της» και προσθέτει οτι «είναι απλά εκπληκτικό υλικό και τώρα μπορούμε επιτέλους να δούμε πως λειτουργεί.»

Mε μία σειρά πειραμάτων, ο Μουχάλα και οι συνεργάτες του επιμύκηναν τεχνητά ένα λουλούδι των Άνδεων και παρατήρησαν οτι όταν το λουλούδι είναι μεγαλύτερο απο τη γλώσσα της νυχτερίδας, τότε βάζει το κεφάλι της μέσα προκειμένου να φτάσει το νέκταρ.

«Δυστυχώς η μυρωδιά του συγκεκριμένου λουλουδιού είναι φρικτή. Ενω οι μέλισσες προτιμούν τα λουλούδια που μυρίζουν όμορφα, οι νυχτερίδες επιλέγουν τα δύσωσμα» διαπιστώνει ο Μουχάλα.

Η Anoura fistulata πάντως, είναι ένα πραγματικά εντυπωσιακό πλάσμα με εκπληκτικές δυνατότητες, η μελέτη των οποίων θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κάνουν ένα ακόμη βήμα στην αποκάλυψη των μυστικών της Φύσης.

Η σπάνια Νυχτερίδα Anoura Fistulata που... βγάζει γλώσσα [εικόνες + βίντεο] | iefimerida.gr 0
Η σπάνια Νυχτερίδα Anoura Fistulata που... βγάζει γλώσσα [εικόνες + βίντεο] | iefimerida.gr 1
Η σπάνια Νυχτερίδα Anoura Fistulata που... βγάζει γλώσσα [εικόνες + βίντεο] | iefimerida.gr 2
Η σπάνια Νυχτερίδα Anoura Fistulata που... βγάζει γλώσσα [εικόνες + βίντεο] | iefimerida.gr 3
Η σπάνια Νυχτερίδα Anoura Fistulata που... βγάζει γλώσσα [εικόνες + βίντεο] | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ