Ευρωπαϊκή ενοποίηση ... δημοσιονομικού τρόμου ετοιμάζει η «ομάδα των τεσσάρων» - iefimerida.gr

Ευρωπαϊκή ενοποίηση ... δημοσιονομικού τρόμου ετοιμάζει η «ομάδα των τεσσάρων»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα εξαιρετικά αυστηρό σχέδιο για την περαιτέρω δημοσιονομική ενοποίηση της Ευρώπης εκπονούν οι τέσσερις κορυφαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel».

Το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου και θα οριστικοποιηθεί στη το φθινόπωρο. Προς το παρόν το διαμορφώνουν οι κύριοι Μπαρόζο, Ρομπάι, Γιουνκέρ και Ντράγκι, επικεφαλής – αντιστοίχως- της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε ρεπορτάζ του, το Spiegel αναφέρει ότι οι «4», οι οποίοι «μιλούν τηλεφωνικά σχεδόν σε καθημερινή βάση», υιοθετούν «ανελαστικούς κανόνες δημοσιονομικού ελέγχου» που θα «αλλάξουν σε δραματικό βαθμό τη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τα κράτη θα ελέγχουν μόνο τα χρήματα που βγάζουν τα ίδια

Το σχέδιο- αναφέρει το Spiegel- μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις θα έχουν τον έλεγχο μόνο των χρημάτων εκείνων, που πηγάζουν από τα δικά τους έσοδα.

Εάν ένα κράτος χρειάζεται περισσότερα χρήματα, θα υποβάλλει σχετικό αίτημα στο Eurogroup. Αυτό θα αποδέχεται ή θα αρνείται το αίτημα, εάν δε η απάντησή του είναι καταφατική, θα αποφασίζει και το ύψος των χρημάτων που θα διατεθούν. Η ενίσχυση θα γίνεται με ευρω- ομόλογα.

Το Spiegel διευκρινίζει ότι αυτή η διαδικασία θα αφορά μόνο στα μελλοντικά χρέη των χωρών κι όχι σε όσα ήδη ταλανίζουν τα κράτη- μέλη. Για τα ήδη υφιστάμενα χρέη, υποχρεούνται να μεριμνήσουν οι ίδιες οι κυβερνήσεις.

Το σχέδιο των «4» ορίζει ακόμη ότι το Εurogroup θα έχει πρόεδρο «πλήρους απασχόλησης», ο οποίος δεν θα μπορεί να είναι ταυτοχρόνως υπουργός Οικονομικών κάποιας χώρας. Υπενθυμίζεται ότι σχετικό θέμα ανέκυψε με αφορμή τη φιλοδοξία του γερμανού υπουργού, Βόλφανγκ Σόιμπλε, να ηγηθεί του Εurogroup.

Επιπροσθέτως, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, θα συγκροτηθεί και νέο ευρωπαϊκό όργανο με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών και με «αποστολή» να επιβλέπει τις λειτουργίες του Eurogroup.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ