Τα παιδιά που προέρχονται απο μπαμπάδες μεγάλης ηλικίας, ζούνε περισσότερο

Τα παιδιά που ήρθαν στο κόσμο απο μπαμπάδες μεγάλης ηλικίας, είναι «γενετικά προγραμματισμένα» να ζουν περισσότερα χρόνια, καθώς «γερνάνε με πιο αργό ρυθμό», αναφέρεται σε μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Τα πλεονεκτήματα επιβίωσης που προσφέρει η «καθυστερημένη πατρότητα» οφείλονται στο γεγονός ότι η γενετική σύνθεση του σπέρματος ενός άνδρα μεταβάλλεται, καθώς αυτός μεγαλώνει, αναπτύσσοντας ένα κώδικα DNA που ευνοεί την επιμήκυνση της ζωής, κάτι που ο πατέρας κληροδοτεί στα παιδιά του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νταν Άιζενμπεργκ του Τμήματος Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Νορθγουέστερν, δημοσίευσαν σχετική μελέτη στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), στην οποία ανέλυσαν το DNA 1.779 ενηλίκων και βρήκαν ότι τα τελομερή (δηλαδή τα ζωτικά τμήματα των χρωμοσωμάτων που καθορίζουν το προσδόκιμο ζωής και που κανονικά μικραίνουν όσο γερνάει το άτομο) ήταν μεγαλύτερα σε όσους ανθρώπους προέρχονται απο πατέρες μεγάλης ηλικίας.

Τα τελομερή προστατεύουν τα κύτταρα κατά τη διαίρεση και τον πολλαπλασιασμό τους, παράλληλα όμως αποτελούν ένα είδος βιολογικής «κλεψύδρας» που σταδιακά αδειάζει και δείχνει έτσι ότι σιγά- σιγά, ένας οργανισμός πλησιάζει στον θάνατό του. Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια προσπαθούν, με τεχνητό τρόπο, να αυξήσουν το μέγεθος των τελομερών, ώστε να δώσουν περισσότερα χρόνια ζωής στους ανθρώπους.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι στο σπέρμα ενός άνδρα τα τελομερή εξαρτώνται από την ηλικία του. Συνεπώς -εφόσον το DNA κληρονομείται στα παιδιά μέσω του σπέρματος- υπάρχει ένας φυσικός μηχανισμός που ευνοεί τους απογόνους των μεγαλύτερης ηλικίας γονέων, όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής, καθώς τα παιδιά αυτά έχουν εκ γενετής μεγαλύτερα τελομερή στα άκρα των χρωμοσωμάτων τους.

Ενώ στα περισσότερα κύτταρα τα τελομερή γίνονται σταδιακά όλο και μικρότερα, στα κύτταρα του σπέρματος φαίνεται πως συμβαίνει το αντίθετο. Η ανάλυση των δειγμάτων αίματος έδειξε ότι όσο ένας άνδρας καθυστερεί να γίνει πατέρας, τόσο αυξάνει κάθε χρόνο το μήκος ενός τελομερούς στα χρωμοσώματα που περιέχει το σπέρμα του. Η αύξηση αυτή αντισταθμίζει την σμίκρυνση των τελομερών που οφείλεται στην πάροδο των χρόνων.

Αν και η καθυστερημένη πατρότητα αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής του εμβρύου, οι ερευνητές θεωρούν ότι έχει και μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία του παιδιού. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι Αμερικανοί επιστήμονες τόνισαν ότι η νέα αυτή μελέτη δεν αποτελεί σύσταση στους άνδρες να κάνουν παιδιά όσο γίνεται πιο αργά στη ζωή τους, γιατί έτσι αυξάνουν τον κίνδυνο να κληρονομήσουν επιβλαβείς γενετικές μεταλλάξεις στα παιδιά τους, όπως νευρολογικές διαταραχές, αυτισμό κ.α.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ