«Δυο μέτρα και δυο σταθμά», φωνάζουν στην Ιρλανδία για την «ισπανική λύση» - iefimerida.gr

«Δυο μέτρα και δυο σταθμά», φωνάζουν στην Ιρλανδία για την «ισπανική λύση»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επεκτείνονται ... προς Βορρά οι παρενέργειες, τις οποίες προκαλεί στην Ευρώπη το σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών. Έπειτα από τον πορτογάλο πρωθυπουργό Κοέλιο ήλθε η σειρά του ιρλανδού ομολόγου του, Έντα Κένι, να νιώσει εντονότατη πολιτική πίεση, που καταλήγει στην αξίωση να εξασφαλιστεί «ίση αντιμετώπιση».

Στην Ιρλανδία, ακούγονται τώρα περισσότερες και δυνατότερες φωνές που ζητούν καλύτερους όρους για το πακέτο διάσωσης της χώρας. Εμφανίζουν άλλωστε ένα κοινό χαρακτηριστικό η Ισπανία και η Ιρλανδία: Σε αμφότερες τις χώρες, στον «πυρήνα» της κρίσης βρέθηκε η οικτρή κατάσταση των τραπεζών.

«Θα κάνουν και στην Κύπρο ό,τι και σε εμάς...»

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται στην Ιρλανδία είναι το σχόλιο των Irish Times:

«Σημασία τελικά έχει το μέγεθος. Η Ιρλανδία είναι ένα μικρό νησί στα ανοιχτά της Ευρώπης, όχι μια μεγάλη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου. Κατ' αναλογία, όλα είναι έτοιμα για να αρχίσει η χρηματοδότηση της Κύπρου από την ΕΕ, αλλά πιθανότατα η χώρα θα αναγκαστεί να υποκύψει σε ένα πρόγραμμα της τρόικας παρόμοιο με το δικό μας».

Ο Πιρς Ντόχερτι, υπεύθυνος για θέματα οικονομίας του αντιπολιτευόμενου κόμματος αριστερού κόμματος Sinn Fein, δήλωσε:

«Εύλογα αναρωτιούνται οι συμπατριώτες μας για ποιο λόγο υπάρχει άλλη δέσμη μέτρων για εμάς και άλλο για την Ισπανία».

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Μάικλ ΜακΓκραθ, αρμόδιου για οικονομικά θέματα του κεντροδεξιού κόμματος Fianna Fail:

«Η συμφωνία για την Ισπανία είναι απολύτως απογοητευτική, διότι ενισχύει την τάση της Ευρωζώνης ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να υποστούν τις απώλειες του τραπεζικού συστήματος».

«Γιατί εμείς φορτωθήκαμε πλήρες πακέτο μέτρων;»

Συνέχισε ο ΜακΓκραθ:

«Βλέποντας τη συμφωνία για την Ισπανία, αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο η Ιρλανδία υποχρεώθηκε να υποστεί πλήρες πακέτο διάσωσης, μολονότι τα προβλήματά μας προκλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος».

Επιχειρώντας να αποκρούσει αυτήν την κριτική, ο πρωθυπουργός Έντα Κένι δήλωσε ότι η Ιρλανδία διαθέτει ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με την Ισπανία. Ένα από αυτά, είπε, είναι πως δόθηκε περιθώριο μέχρι το 2015 να μειώσει στο 3% το έλλειμμά της, δηλαδή έτος περισσότερο σε σχέση με το χρόνο που «πήρε» η Μαδρίτη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ