Με... ισπανική συνταγή και η Κύπρος στο Μηχανισμό Στήριξης; - iefimerida.gr

Με... ισπανική συνταγή και η Κύπρος στο Μηχανισμό Στήριξης;

Με... ισπανική συνταγή και η Κύπρος στο Μηχανισμό Στήριξης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα χνάρια της Ισπανίας φαίνεται πως βαδίζει και η Κύπρος, η οποία όπως όλα δείχνουν θα είναι η πέμπτη χώρα που θα ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια.

Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι το «ισπανικό πακέτο» θα αποτελέσει πρότυπο για την Κυπριακή Δημοκρατία ως προς τον τρόπο και τους όρους με τους οποίους ο ευρωπαϊκός μηχανισμός θα προσφέρει χρηματοοικονομική βοήθεια για να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» η χρηματοδότηση θα έχει επίδραση στο δημόσιο χρέος, γίνεται διαγνωστική εργασία από ξένους αξιολογητές και διεθνείς ελεγκτικούς οίκους στις ισπανικές τράπεζες και ήδη η χώρα έχει εφαρμόσει σημαντικές δημοσιονομικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλής μιλώντας τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, σημείωσε ότι «εφόσον η Κύπρος καταφύγει στο μηχανισμό στήριξης αυτό δεν αφορά μόνο τις τράπεζες αλλά και τις μελλοντικές δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας. Θα είναι ένα ολοκληρωμένο αίτημα, που θα καλύπτει όχι μόνον τα σημερινά δεδομένα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», αφού όπως σημείωσε, όταν μια χώρα προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης, λαμβάνει υπόψη της όλα τα δεδομένα «συμπεριλαμβανομένων και των αναγκών που πιθανώς να προκύψουν κατά τις επόμενες περιόδους».

Η κυπριακή κυβέρνηση καλείται προς το παρόν να λάβει μέτρα ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να πετύχει το δημοσιονομικό στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ το 2012 από 6,3% το 2011.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ