Πού να πάτε και τι να δείτε απόψε στην Αθήνα - iefimerida.gr

Πού να πάτε και τι να δείτε απόψε στην Αθήνα

Πού να πάτε και τι να δείτε απόψε στην Αθήνα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Δις Τζούλια του Στρίντμπεργκ ζωντανεύει στη σκηνή, ενω σας προτείνουμε επίσης το 4ο Φεστιβάλ Ιβηροαμερικανικού Βιβλίου, «Τα στοχαστικά» του Αιμίλιου Ζαχαρέα, μία συζήτηση για μάρμαρα του Παρθενώνα και άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για κοινό με καλλιτεχνικές ανησυχίες και όχι μόνο. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι περιλαμβάνει η πολιτιστική ατζέντα της ημέρας.

ΘΕΑΤΡΟ

  • «Δεσποινίς Τζούλια» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ

Μια σύγχρονη εκδοχή στο κλασικό έργο του Αυγούστου Στρίνμπεργκ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Αναζητώντας τη «μορφή του νέου περιεχομένου, το νέο κρασί που θα τινάξει τα παλιά μπουκάλια», ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ γράφει τη Δεσποινίδα Τζούλια το 1888 και προκαλεί σκάνδαλο, εστιάζοντας στη σαρκοβόρα πάλη ανάμεσα σε δύο τάξεις, δύο φύλα, δύο ψυχισμούς. Τη σημερινή προσέγγιση του έργου υπογράφει ο Δημήτρης Λιγνάδης. Η Στεφανία Γουλιώτη και ο σκηνοθέτης ερμηνεύουν τους ρόλους της αβυσσαλέας σχέσης Τζούλιας-Ζαν, με τη Μαρία Πρωτόπαππα στον αινιγματικό ρόλο της Κριστίν, σε μια παράσταση που αποτελεί τη συμβολή του Φεστιβάλ Αθηνών στην επέτειο των εκατό χρόνων από το θάνατο του συγγραφέα.
Πειραιώς 260, Ταύρος
Τηλ.: 210-9282900 / 210-4838739

  • «Tercer Cuerpo» του Κλάουντιο Τολκατσίρ

Ο Αργεντίνος Κλαούντιο Τολκατσίρ τοποθετεί ταυτόχρονα επί σκηνής πέντε πρόσωπα που μοιράζονται τέσσερις διαφορετικούς χώρους, ανασύροντας κρυφές επιθυμίες, ψέματα και ενοχές. Το Φεστιβάλ Αθηνών συστήνει στο ελληνικό κοινό το ανερχόμενο ταλέντο του αργεντίνικου θεάτρου. Ο Κλαούντιο Τολκατσίρ τοποθετεί ταυτόχρονα επί σκηνής πέντε πρόσωπα που μοιράζονται τέσσερις διαφορετικούς χώρους. Αντλώντας υλικό από τα σύγχρονα ανθρώπινα αδιέξοδα, ο 35χρονος συγγραφέας και σκηνοθέτης ανασύρει, με πικρό χιούμορ και αίσθηση του ρυθμού, κρυφές επιθυμίες, ψέματα και ενοχές. Η ιστορία μιας παράλογης απόπειρας. Στα ισπανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.
Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, Τηλ.: 210-5231131.

ΒΙΒΛΙΟ

  • 4ο Φεστιβάλ Ιβηροαμερικανικού Βιβλίου - ΛΕΑ 2012 στο Ινστιτούτο Θερβάντες

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ ΛΕΑ, που έχει γίνει πλέον θεσμός θα ανοίξει τις πόρτες του καλωσορίζοντας μας στο χώρο του Ινστιτούτου Θερβάντες και καλώντας μας να γνωρίσουμε από κοντά την μαγική ποικιλομορφία του ισπανικού, πορτογαλικού καθώς και λατινοαμερικάνικου πολιτισμού για δύο συνεχόμενες συναρπαστικές εβδομάδες. Όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις, αυτό το φεστιβάλ ενότητας και αδελφοσύνης μεταξύ των λαών της Ιβηρικής Χερσονήσου, της Λατινικής Αμερικής και της Ελλάδας, δίνει στην Αθήνα την πρόσβαση σε μακρινές φωνές και τη δυνατότητα να προσεγγίσει πολιτισμούς, στους οποίους η μουσική, η εικόνα και κυρίως ο λόγος, παίζουν έναν ενωτικό και αλληλέγγυο ρόλο. Το 4ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ «Λογοτεχνία Εν Αθήναις» που διοργανώνει το Ινστιτούτο Θερβάντες, το πολιτιστικό περιοδικό Sol Latino και το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος, θα διαρκέσει φέτος δύο εβδομάδες από τις 11 μέχρι τις 24 Ιουνίου.
Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα (τηλ.: 210.3634117), Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», Μέγαρο «Μακεδονία», Λ. Συγγρού 367, Παλαιό Φάληρο (τηλ.: 210.9480700-9)
Πληροφορίες: http://www.solatino.gr, http://www.lea-festival.com
Είσοδος ελεύθερη

  • «Τα στοχαστικά» του Αιμίλιου Ζαχαρέα

Το νέο δοκίμιο του συγγραφέα για τη φύση του ανθρώπου και την κοινωνία σε μια εποχή αδιάκοπων επιστημονικών καινοτομιών παρουσιάζουν ο καθηγητής Αντ. Μακρυδημήτρης και ο ομότιμος καθηγητής Αντ. Ζαχαρέας. Συντονίζει η δημοσιογράφος Μ. Ζαχαρέα.
Βιβλιοπωλείο Ποιήματα και Εγκλήματα, Αγίας Ειρήνης 17
Τηλ.: 2103228839, 9 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη.

ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ

  • Send them back: the Parthenon Marbles should be returned to Athens

Ανήκουν νόμιμα τα μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο; Θα μπορούσε η Ελλάδα να τα φροντίσει αν επέστρεφαν; Σε ζωντανή μετάδοση από το Λονδίνο, η Intelligence Squared παρουσιάζει το διάλογο-αντιπαράθεση ανάμεσα στον συγγραφέα Στ. Φράι, τον πανεπιστημιακό Φ. Φερνάντεθ-Αμνέστο και τον βουλευτή των Εργατικών Τρ. Χαντ. Συντονίζει η Ζ. Μπανταουί, παρουσιάστρια του BBC World News.
Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15.
Τηλ.: 2109000900-1, 8.30 μ.μ. (στα αγγλικά με παράλληλη μετάφραση).
Είσοδος ελεύθερη με κράτηση θέσης στα 2103310213 και rsvp@iq2.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ