Ραχόι: Η Ισπανία απέφυγε μια εξωτερική παρέμβαση - iefimerida.gr

Ραχόι: Η Ισπανία απέφυγε μια εξωτερική παρέμβαση

Ραχόι: Aποφύgamε μια εξωτερική παρέμβαση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Σωτηρία για την Ισπανία» τιτλοφορείται σήμερα η πρώτη σελίδα της κεντροαριστερής ισπανικής εφημερίδας El Pais η οποία και συνoψίζει την έκπληξη του ισπανικού Τύπου, που επιμένει στο γεγονός ότι η χώρα, αφού αρνήθηκε για αρκετό καιρό, υποχώρησε και ζήτησε ευρωπαϊκή βοήθεια για τις τράπεζές της.

«Αλλά είναι ένα σκληρό ψυχολογικό πλήγμα», σημειώνει η El Pais, «ορόσημο στην ιστορία των σχέσεών μας με την Ευρώπη, σε μια χώρα όπου η εθνική ταυτότητα και το συλλογικό αίσθημα αυτοεκτίμησης ήταν πάντα στενά συνδεδεμένα με τις επιτυχίες που σημείωσε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι απίστευτο το γεγονός ότι φθάσαμε ως εκεί».

«Η Ισπανία θα σωθεί τελικά», προσθέτει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια χωρίς προηγούμενο ιστορική χειρονομία.

Για «διάσωση υπό πίεση», κάνει λόγο η καταλανική εφημερίδα El Periodico, ενώ η κεντροδεξιά El Mundo γράφει για «διάσωση χωρίς ταπείνωση».

«Σε τελική ανάλυση, είναι σαφές ότι αυτό είναι ένα ακόμη βήμα προς τη συνεχιζόμενη απώλεια της εθνικής κυριαρχίας», ενώ η χώρα βρίσκεται ήδη υπό τη στενή εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και δύο χρόνια, προσθέτει η El Mundo.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε σήμερα ότι με το μεταρρυθμιστικό του έργο, αποφεύχθηκε μια «εξωτερική παρέμβαση» για την οικονομία της χώρας, περιορίζοντας το αίτημα του για ευρωπαϊκή βοήθεια στον οικονομικό τομέα.

«Αν δεν είχαμε κάνει αυτά που κάναμε τους τελευταίους πέντε μήνες, αυτό που θα είχε συμβεί χθες θα ήταν μια παρέμβαση για την Ισπανία», διαβεβαίωσε ο κ. Ραχόι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χαιρετίζοντας «μια νίκη για την αξιοπιστία του ευρώ» στην απόφαση του Eurogroup να του χορηγήσει δάνειο ύψους έως και 100 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ραχόι δήλωσε ακόμα ότι ήταν αυτός που «άσκησε πίεση» στους Ευρωπαίους εταίρους του, και όχι το αντίθετο, για να εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια για τον τραπεζικό τομέα.

Παρ όλες τις ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις στην Ιβηρική χερσόνησο, ο Ισπανός πρωθυπουργός δε φαίνεται να πτοείται και μάλιστα θα μεταβεί σήμερα το βράδυ στην Πολωνία για να παρακολουθήσει τον πρώτο αγώνα της Ισπανίας με την Ιταλία στον τρίτο όμιλο του Euro-2012.

«Νομίζω ότι είναι καλό ο ηγέτης μιας χώρας να παρακολουθήσει το εναρκτήριο παιχνίδι. Νομίζω ότι η ομάδα της Ισπανίας (Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και Πρωταθλήτρια Ευρώπης) το αξίζει», δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι στους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι θα αναχωρήσει από την Ισπανία στις 12:00 GMT και θα απουσιάσει για λίγες μόνον ώρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ