Oι Γάλλοι για το ελληνικό δημόσιο: «Δεν λειτουργεί το σύστημα»

Χιλιάδες γραφειοκρατικά εμπόδια, δαιδαλώδεις διαδικασίες, απρόθυμοι υπάλληλοι, και ένα εξαιρετικά επιζήμιο φορολογικό καθεστώς, είναι μερικά από τα αποκαρδιωτικά συμπεράσματα Γάλλων υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών για το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, οι Γάλλοι αξιωματούχοι παρουσιάζουν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη ραχοκοκαλιά του ελληνικού κράτους. «Η αλλαγή του ελληνικού κράτους είναι εξωφρενικά δύσκολη υπόθεση και δεν θα γίνει στα επόμενα χρόνια. Μπορεί να υπάρχει η πολιτική βούληση, αλλά είναι ασθενής και σκοντάφτει κυρίως, στην παγιωμένη νοοτροπία των υπαλλήλων, που νιώθουν ασφαλείς μόνο όταν έχουν να διεκπεραιώσουν γραφειοκρατικές διαδικασίες. Γιατί ο αριθμός των υπαλλήλων και η γραφειοκρατία πάνε μαζί. Οι υπάλληλοι είναι γαντζωμένοι στο πολυδαίδαλο κράτος που για να λειτουργήσει απαιτείται μεγάλος αριθμός εργαζομένων. Το ρευστό πολιτικό σκηνικό από την άλλη, η κακή οικονομική συγκυρία σε συνδυασμό με την απειλή των απολύσεων που επικρέμαται και τις μειώσεις μισθών που έχουν συντελεστεί, δυσχεραίνουν εξαιρετικά την όποια προσπάθεια που καταβάλλεται».

Το γαλλικό στέλεχος κάνει λόγο για τα χιλιάδες γραφειοκρατικά εμπόδια που αποτρέπουν και πολύ συχνά ματαιώνουν δρομολογημένες ξένες επενδύσεις, καθώς και την αστάθεια και αβεβαιότητα του φορολογικού περιβάλλοντος που αλλάζει σχεδόν κάθε χρόνο (ενώ θα έπρεπε να παραμένει σταθερό σε ορίζοντα 10ετίας), την πολυπλοκότητα του νομοθετικού πλαισίου (ειδικά σε ό,τι αφορά την ίδρυση νέων εταιρειών) και την υψηλή διαφθορά στις συναλλαγές με το Δημόσιο (ως αποτέλεσμα της βαθιάς γραφειοκρατίας).

«Δεν λειτουργεί το σύστημα», λεει με απογοήτευση στην εφημερίδα και περιγράφει την πρόσφατη εμπειρία που είχε όταν επιχείρησε να κάνει έναν απλό συμψηφισμό χρεών στην Εφορία. Χρειάστηκαν τρεις ώρες και να περάσει από τέσσερα γκισέ, τη στιγμή που μία υπάλληλος είχε τη δυνατότητα με ένα απλό κλικ στον υπολογιστή της να διεκπεραιώσει την υπόθεση. Οταν ρωτήθηκε γιατί πρέπει να υποστεί την ταλαιπωρία της μετάβασης σε τέσσερα τμήματα, αφού έχει όλο το φορολογικό του «προφίλ» μπροστά στον υπολογιστή της, η υπάλληλος του απάντησε ότι θα πρέπει να αλλάξει ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της Εφορίας με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Ελέγχει μόνο το 15%

«Θέλουμε να πατάξουμε ως κράτος τη φοροδιαφυγή και έχουμε το 85% των υπαλλήλων των εφοριών να κάνει τη λάντζα, να χαρτοσημαίνει και να διεκπεραιώνει, χωρίς να έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει και μόλις το 15% μπορεί να διενεργεί ελέγχους και ένα περίπου 5% ασχολείται με τις δικαστικές υποθέσεις» λέει ο Γάλλος κουνώντας το κεφάλι του... «Πραγματικά δεν ξέρουμε πώς να καθαρίσουμε το κράτος από τη γραφειοκρατία».

Το σχέδιο του ανασχεδιασμού της διοίκησης παραμένει στα χέρια των Γάλλων εμπειρογνωμόνων και της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Τask Force τους τελευταίους έξι μήνες. Από την πρώτη στιγμή έχουν εντοπίσει τις παθογένειες του ελληνικού διοικητικού συστήματος οι οποίες ενδεικτικά συνίστανται σε έλλειψη κεντρικού συντονισμού, υπερβολική γραφειοκρατία (7% του ΑΕΠ, όταν είναι 3% - 3,5% ο ευρωπαϊκός μ.ό.) νομοθετική τυπολατρία και κακή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Oι Γάλλοι «παρακολουθούν» από κοντά τις δράσεις για τη μείωση κατά 35% του κράτους, «βρίσκονται πίσω» από τα κριτήρια για την αξιολόγηση των δομών, καθοδηγούν, σχεδιάζουν τα βήματα, παρέχουν τη μεθοδολογία αναπαράγοντας κυρίως το γαλλικό μοντέλο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ