Στη «μαύρη τρύπα» των καταθέσεων τα 18 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης - iefimerida.gr

Στη «μαύρη τρύπα» των καταθέσεων τα 18 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης

Καλύπτουν τις απώλειες καταθέσεων με τα 18 δισ. της ανακεφαλαιοποίηση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθημερινό φαινόμενο είναι οι εκροές των καταθέσεων από πολίτες αλλά και επιχειρήσεις ενώ εντείνονται όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, με δραματικές εξελίξεις για το τραπεζικό σύστημα, το οποίο καλείται για να καλύψει τις απώλειες των καταθέσεων με ένα μεγάλο μέρος απο την προκαταβολή των 18 δισ. Που έλαβαν τέσσερις μεγάλες τράπεζες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Έτσι μειώνονται κατακόρυφα οι δυνατότητες του συστήματος να στηρίξει με ρευστότητα την πραγματική οικονομία.Σύμφωνα με το protothema.gr με πρόχειρες εκτιμήσεις το τελευταίο δεκαπενθήμερο πιθανολογείται ότι μπορεί να έχουν αποσυρθεί από το τραπεζικό σύστημα ακόμη και 6-7 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των εκροών σε πάνω από 80 δισ. την τελευταία διετία.

Οι εκροές γίνονται κατά κύριο λόγο μέσω απόσυρσης μετρητών υπό το φόβο εξόδου της χώρας από το ευρώ και επειδή οι περισσότεροι θεωρούν πως θα είναι πιο ασφαλείς εφόσον διαθέτουν χαρτονομίσματα σε ευρώ .

Το τελευταίο διάστημα «μπαίνει χέρι» ακόμη και σε εταιρικούς λογαριασμούς από τους οποίους αποσύρονται σχετικά μεγάλα ποσά, ενώ την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε ξανά το φαινόμενο, καταθέτες να ζητούν σε μετρητά ποσά πολλών χιλιάδων που μπορούν να ξεπερνούν και τις 80.000 – 100.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές οι τράπεζες ζητούν από τους πελάτες τους προειδοποίηση μερικών ημερών, για να πραγματοποιήσουν τη συναλλαγή, ενώ μικρότερα ποσά έως 30.000 ή 40.000 ευρώ τα εξυπηρετούν αυθημερόν.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και το ΤΧΣ είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα, διοχετεύοντας τη ρευστότητα που είναι αναγκαία, ώστε να μπορούν οι τράπεζες να εξυπηρετούν τους καταθέτες που αποσύρουν τα χρήματά τους.

Εν τούτοις η εντεινόμενη αβεβαιότητα και ιδίως η πιθανότητα επιστροφής στη δραχμή αποτελεί εφιάλτη για το κοινό αλλά και τους τραπεζίτες οι οποίοι όσο αυξάνονται οι εκροές τόσο πιο πολύ ανησυχούν για την ικανότητα του συστήματος να συνεχίσει να καλύπτει απρόσκοπτα την τρύπα στις καταθέσεις, που μαζί με τι επισφάλειες, απειλεί να εξαλείψει τα οφέλη από τη νέα στήριξη των 18 δισ. ευρώ, η καταβολή των οποίων βελτίωσε τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αποκαθιστώντας τις επιπτώσεις του PSI+ .

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ