Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εκθείασε τον Ερντογάν και επιτέθηκε στον Χριστόφια - iefimerida.gr

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εκθείασε τον Ερντογάν και επιτέθηκε στον Χριστόφια

σάλος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολιτική θύελλα έχει προκαλέσει στη μεγαλόνησο η συνέντευξη που έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», κατά την οποία εκθείασε τον Ταγίπ Ερντογάν ενώ έκανε σκληρή κριτική στον πρόεδρο Χριστόφια.

Είναι πραγματικά μεγάλη θλίψη και απογοήτευση που είδαμε τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Χριστοφίδης, ο οποίος επέκρινε τον κ. Χρυσόστομο ότι επέλεξε να απευθυνθεί σε ένα τουρκικό ΜΜΕ και στην τουρκική κοινή γνώμη, για να κατηγορήσει την Κυπριακή οικονομία και τους χειρισμούς της Ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό.

«Ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι με αυτές του τις ενέργειες δεν είναι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που πλήττει, δεν είναι την κυβέρνηση, αλλά πλήττει την ίδια την Κύπρο και τις προσπάθειες τής δικής μας πλευράς στη διεθνή αρένα», τόνισε ο κ. Χριστοφίδης.

Δεν είναι δυνατό, τόνισε ο κ. Χριστοφίδης, ο Αρχιεπίσκοπος να στέλνει το μήνυμα ότι για την παγκόσμια οικονομική κρίση ευθύνεται η κυβέρνηση. Ούτε είναι δυνατό, πρόσθεσε, ο προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας «να τοποθετείται και να συμπεριφέρεται ως ένας μεγαλο-επιχειρηματίας, ο οποίος πρώτιστα νοιάζεται για τα κέρδη του, απευθυνόμενος μάλιστα στην τουρκική κοινή γνώμη».

Η θέση για εγκατάλειψη και τερματισμό των συνομιλιών, την οποία με ζέση υποστήριξε ο Αρχιεπίσκοπος, είναι η εξέλιξη που αυτή την στιγμή επιδιώκει ο κ. Έρογλου και η κατοχική Τουρκία, ανέφερε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Την ώρα που ο Αρχιεπίσκοπος κατηγορεί ασύστολα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ίδια στιγμή δεν παραλείπει να εκθειάζει με θερμά λόγια τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ερντογάν!». Εκφράζουμε, για ακόμα μια φορά, τη θλίψη μας γιατί ο Αρχιεπίσκοπος με δηλώσεις και ενέργειές του πλήττει την Κύπρο και την εθνική μας υπόθεση.

Τέλος, ο κ. Χριστοφίδης στη δήλωσή του, καλωσόρισε στην Κύπρο τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλο και του ευχήθηκε καλή και δημιουργική παραμονή. «Η εδώ παρουσία του υπογραμμίζει για ακόμα μια φορά τις πραγματικά άριστες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας», κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης.

Σκληρή κριτική κατά του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου εξαπέλυσε και το ΑΚΕΛ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Λουκαΐδης, δήλωσε ότι ο Μακαριότατος επαναλαμβάνοντας εαυτόν, επέλεξε να απευθυνθεί στην τουρκική κοινή γνώμη για να απαξιώσει τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Έχουμε καλέσει, συνέχισε ο κ. Λουκαΐδης, πολλές φορές τον Αρχιεπίσκοπο να περιοριστεί στον πνευματικό του ρόλο και να σεβαστεί τη διάκριση ανάμεσα στο Κράτος και την Εκκλησία, όμως «εμμένει σε κομματικού και πολιτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις».

Από τις δηλώσεις του για «τα καλά και μορφωμένα παιδιά του ΕΛΑΜ, που είναι η αντίστοιχη κατάσταση της 'Χρυσής Αυγής' στην Κύπρο», είπε ο κ. Λουκαϊδης, μέχρι τις παρεμβάσεις του για την οικονομία, τις εξαγορές Τραπεζών, τη φανερή εμπλοκή του στις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Βουλής και τώρα Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος παρεμβαίνει επί παντός επιστητού, κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ