Κομισιόν: Δεν γνωρίζουμε κάτι περί αιτήματος της Ισπανίας για βοήθεια - iefimerida.gr

Κομισιόν: Δεν γνωρίζουμε κάτι περί αιτήματος της Ισπανίας για βοήθεια

Κομισιόν: Εαν η Ισπανία το αποφασίσει
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν γνωρίζει κάτι περί αιτήματος της Ισπανίας για χορήγηση οικονομικής βοήθειας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Αμαντέου Αλταφάζ, τη στιγμή που η γερμανική κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Στέφεν Ζάιμπερτ, δηλώνει ότι η απόφαση αυτή ανήκει αποκλειστική και μόνο στην Ισπανική κυβέρνηση.

Στην περίπτωση, όμως, που ζητηθεί κάτι τέτοιο, διευκρινίζει ο κ. Αλταφάζ, «τα προσήκοντα εργαλεία είναι σε λειτουργία, έτοιμα για την χρησιμοποίησή τους σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουν αποφασισθεί κατά το παρελθόν», προσθέτωντας παράλληλα, όμως, πως «δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».

Οταν ρωτήθηκε για τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εντός του σαββατοκύριακου, ο Αλταφάζ απάντησε πως «δεν είμαι σε θέση να το επιβεβαιώσω».

«Οι ισπανικές αρχές έχουν δεσμευθεί να παράσχουν μια σαφή αποτίμηση της κατάστασης του τραπεζικού τομέα, των αδυναμιών του, και σε σχέση με αυτό, ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης θα μπορούσε να συνοδευθεί από αίτημα για την ανακεφαλαιοποίηση ορισμένων ιδρυμάτων. Στη συνέχεια θα κρίνουμε σε συνεργασία με τις ισπανικές αρχές», συνέχισε ο κ. Αλταφάζ.

«Αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει αίτημα, οι μελέτες διεξάγονται με τη βοήθεια ανεξάρτητων ιδιωτικών εταιρειών και είναι σημαντικό να έχουμε αυτήν την σαφή αποτίμηση στην περίπτωση που αποφασισθεί η εφαρμογή σχεδίου με ή χωρίς την ευρωπαϊκή στήριξη», κατέληξε.

Η απόφαση είναι της Ισπανίας, τονίζει η Γερμανία

«Απόφαση την οποία θα λάβει η κυβέρνηση της Ισπανίας», αποτελεί η προσφυγή της χώρας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορία που θέλει την Μαδρίτη να ανακοινώνει την σχετική προσφυγή εντός του Σαββατοκύριακου.

«Η απόφαση εναπόκειται στην ισπανική κυβέρνηση. Εάν το αποφασίσει, τα ευρωπαϊκά εργαλεία είναι έτοιμα», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε: «Ενα κράτος υποβάλλει αίτηση, αναλαμβάνει ευθύνη. Υπομένει για αυτό όρους», ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχάους συμπλήρωσε ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν διάφορα εργαλεία τα οποία ανταποκρίνονται ακριβώς σε διαφορετικές καταστάσεις». Ο κ. Κότχαους αρνήθηκε να επιβεβαιώσει και την πληροφορία περί έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup, αύριο, με τηλεδιάσκεψη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ