Από τη Βασίλισσα Φρειδερίκη στον Ηλία του 16ου, τη Λιάνη και τη Λιάνα! [εικόνες-βίντεο] - iefimerida.gr

Από τη Βασίλισσα Φρειδερίκη στον Ηλία του 16ου, τη Λιάνη και τη Λιάνα! [εικόνες-βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα χρόνια που τα media δεν πλησίαζαν εύκολα τους ηγέτες και τους ηγεμόνες ένα χαστούκι στην εξουσία μεταλλασσόταν σε αστικό μύθο. Μισό αιώνα μετά το θρυλικό χαστούκι της Μπέτυς Αμπατιέλου στη Βασίλισσα Φρειδερίκη κανείς δεν ξέρει πού αρχίζει ο θρύλος και που τελειώνει η αλήθεια. Από την ημέρα που η τηλεόραση, όμως, μπήκε σε όλα τα σπίτια τα χαστούκια διασήμων είχαν και ήχο και εικόνα.

Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι το κάθε ένα από αυτά τα χαστούκια που έγιναν πρωτοσέλιδη είδηση ή ιλουστρασιόν εξώφυλλα κρύβει μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΕΡΙΞΕ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Έχουν περάσει ήδη 51 χρόνια από το χαστούκι που δρομολόγησε μια αλυσίδα εξελίξεων με κατάληξη την πτώση της κυβέρνησης της ΕΡΕ, ένα θρυλικό περιστατικό το οποίο έλαβε διαστάσεις αστικού μύθου και δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ από τις εμπλεκόμενες ισχυρές γυναίκες της εποχής.

Τον Απρίλιο του 1963 η βασίλισσα των Ελλήνων Φρειδερίκη επισκέφτηκε το Λονδίνο συνοδευόμενη από τον διάδοχο του θρόνου Κωνσταντίνο προκειμένου να παραβρεθεί στους γάμους της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας του Κεντ, εξαδέλφης της Ελισάβετ της Αγγλίας.

Την 20ή του μήνα, ημέρα Σάββατο, καθώς η βασίλισσα βγαίνει από το ξενοδοχείο Claridges έρχεται αντιμέτωπη με την Μπέτυ Αμπατιέλου η οποία συνοδεύεται από ομάδα Κυπρίων διαδηλωτών και ζητά επίμονα συνάντηση με τη Φρειδερίκη προκειμένου να της παραδώσει επιστολή στην οποία ζητάει την αποφυλάκιση του συζύγου της, Αντώνη Αμπατιέλο (μετέπειτα ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ) και άλλων πολιτικών κρατουμένων.

Η Φρειδερίκη αρνήθηκε να της μιλήσει και η Αμπατιέλου τη χαστούκισε! Στην προσπάθειά της να διαφύγει η βασίλισσα και η πριγκίπισσα Ειρήνη που ήταν μαζί της χτύπησαν την πρώτη πόρτα που βρήκαν μπροστά τους και μπήκαν σε ξένο σπίτι ζητώντας προστασία.

Στο πλευρό της Αμπατιέλου στο Λονδίνο σπεύδει ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Την Κυριακή 28/4 επισκέπτονται μαζί το Claridges και ο Λαμπράκης ζητάει ακρόαση από τη βασίλισσα Claridges. Δεν γίνονται δεκτοί και τότε ο Λαμπράκης δίνει συνέντευξη στις βρετανικές εφημερίδες, επισημαίνοντας ότι «στην Ελλάδα δεν κυβερνά η κυβέρνηση ή ο βασιλεύς αλλά η βασίλισσα». Στις 22 Μαΐου ο Γρηγόρης Λαμπράκης έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεση στη Θεσσαλονίκ και εξέπνευσε πέντε μέρες αργότερα.

Όπως γράφει στα απομνημονεύματά του ο Αντώνης Αμπατιέλος, ο πρόεδρος της ΕΔΑ Ιω. Πασαλίδης ρώτησε αργότερα την Μπέτυ Αμπατιέλου αν πράγματι χαστούκισε τη Φρειδερίκη, κι όταν εκείνη επανέλαβε (όπως είχε κάνει στη βρετανική τηλεόραση) πως όχι, ο Πασαλίδης τη συμβούλεψε: «Μη λες ότι δεν τη χτύπησες. Ο λαός θέλει να λες ότι τη χτύπησες».

ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΠΟΥ ΧΑΡΙΣΕ ΓΕΛΙΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Μια ασπρόμαυρη ταινία του 1956 και ένα ηχηρό χαστούκι ανκουφίζει από τα προβλήματα της καθημερινότητας χιλιάδες σινεφίλ και περνάει στην ιστορία σαν μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες όλων των εποχών. Στο βιβλίο του Πέτρου Γεωργιόπουλου «Ο Χατζηχρήστος τα λέει όλα... Όλα!», ο Κώστας Χατζηχρήστος μιλάει για εκείνο το χαστούκι του ψευτοαστυφύλακα Ηλία του 16ου στον «φουκαριάρη κακοποιό» Θανάση Βέγγο:

«Που λες, αρπάζω απ' το γιακά τον Βέγγο, και τον αρχίζω στα χαστούκια! (έτσι έλεγε το σενάριο). Λοιπόν, το πρόβλημα άρχισε όταν έπεσε το πρώτο χαστούκι. Τότε ο Βέγγος απ' τη δύναμη, έφυγε από τη μηχανή. Αρχίσαμε ξανά. Πάλι έφυγε απ' τη μηχανή. Φαπ! Μανούλα! Κι άντε απ' την αρχή, φαπ! Μανούλα. Περιμένει κάθε λίγο και λιγάκι μετά απ' το χαστούκι όλο το συνεργείο και ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας Αλέκος Σακελλάριος, πότε θα συνέλθει ο Θανάσης από το χαστούκι. Φαίνεται υπερβολικό, αλλά έτσι ήταν. Με τη συναίνεση του Θανάση Βέγγου έπρεπε τα χαστούκια να είναι αληθινά. Εν τω μεταξύ, η ώρα πέρναγε και η σκηνή δεν τελείωνε. Ασε που αρχίσαμε να μακιγιάρουμε τον Θανάση, γιατί το μάγουλό του είχε κατακοκκινίσει από τα χαστούκια. Δεν θα το πιστέψετε, αλλά έτσι «φάγαμε» ολόκληρη μέρα. Επιτέλους, ένα απ' τα περιβόητα χαστούκια ήταν πετυχημένο. Κι έτσι ανάσανε λυτρωτικά ο Βέγγος».

ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΙΑΝΗ

Το πιο... ιστορικό ίσως χαστούκι της σύγχρονης τηλεοπτικής ιστορίας: Απόγευμα Οκτωβρίου του 1997 η Δήμητρα Λιάνη – Παπανδρέου έχει όλες τις κάμερες στραμμένες πάνω της κατά την παρουσίαση του βιβλίου της «10 χρόνια και 54 ημέρες». Στην ουρά περιμένει υπομονετικά για λενα υπογεγραμμένο αντίτυπο, μια παντελώς άγνωστη γυναίκα με κοτσίδα.

Μόλις, όμως, έρχεται η σειρά της για την αφιέρωση αιφνιδιάζει τους πάντες χαστουκίζοντας δύο φορές την Δήμητρα Λιάνη! Η Αναστασια Αθήνη-Τσούνη είναι ευχαριστημένη που έκανε το καθήκον της ως φεμινίστρια (να διασύρει δημοσίως το «κακό πρότυπο» γυναίκας – συζύγου) και γίνεται διάσημη στο Πανελλήνιο. Αργότερα εξαργυρώνει τη δημοσιότητά της βάζοντας υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές με το ΛΑΟΣ.

Δείτε το βίντεο που έφτιαξε για το περιστατικό η αείμνηστη Μαλβίνα Κάραλη:

ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΛΑΜΨΗ ΑΠΟ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ

18 Μαΐου 2012: Ο λαμπερός αστέρας του Χόλυγουντ, Γουίλ Σμιθ, περπατάει στο κόκκινο χαλί της Μόσχας για την προώθηση της ταινίας «Οι άντρες με τα μαύρα 3» όταν ένας άνδρας δημοσιογράφος πάνω στον ενθουσιασμό του άρπαξε τον ηθοποιό και τον φίλησε.

Αντιδρώντας -σχετικά ψύχραιμα- ο σούπερ σταρ τον χαστούκισε ελαφρώς και συνέχισε τις χειραψίες και τα χαμόγελα. Όταν τον ρώτησαν γιατί χαστούκισε τον άνθρωπο, απάντησε: «συγνώμη, αλλά προσπάθησε να με φιλήσει στο στόμα»!

ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ ΣΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΕΔΡΑΝΑ

Λίγες βδομάδες πριν την έναρξη των αγώνων στα γήπεδα της Ουκρανίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, τα δελτία ειδήσεων όλου του κόσμου μετέδωσαν πρωτοφανείς εικόνες από το κοινοβούλιο της χώρας όπου... το χαστούκι πήγαινε σύννεφο!

Αιτία στάθηκε η πρόταση νομοσχεδίου εκ μέρους της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς με το οποίο θα επιτρεπόταν η χρήση της ρωσικής γλώσσας στα δικαστήρια, τα νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα των περιοχών της Ουκρανίας με «ρωσόφωνο» πληθυσμό. Οι βουλευτές που μάχονται για την απαγκίστρωση της χώρας από τη Ρωσία αντέδρασαν και... κάποιοι κατέληξαν στο νοσοκομείο (σε αντίστοιχη θορυβώδη συνεδρίαση του 2010 είχαν μεταφερθεί αιμόφυρτοι στα νοσοκομεία της Ουκρανίας έξι βουλευτές).

ΤΟ «ΧΑΣΤΟΥΚΙ» ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΟΛΑ ΚΑΙ ΚΟΡΔΟΝΙΑ

Η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στο Ιράκ στις 14 Δεκεμβρίου του 2008 θα μείνει στην ιστορία. Κι επειδή η προσέγγιση του Αμερικανού προέδρου θα ήταν απίθανη, ο Ιρακινός δημοσιογράφος Muntadhar al-Zaidi πέταξε το παπούτσι του στο κεφάλι του Μπους φωνάζοντας «αυτό είναι ένα αποχαιρετιστήριο φιλί από τον ιρακινό λαό, σκύλε». Τα αντανακλαστικά του Μπους λειτούργησαν, απέφυγε την επίθεση και αργότερα αστειεύτηκε τονίζοντας ότι «ήταν νούμερο 43»!

Ο Ιρακινός ωστόσο είχε ήδη δημιουργήσει κίνημα με θύματα πολλά ακόμη πολιτικά πρόσωπα, ανάμεσά τους και ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος δέχτηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 επίθεση από έναν 49χρονο άντρα που του πέταξε το παπούτσι του χωρίς να τον πετύχει, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

O Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής χαστουκίζει on air την Λιάνα Κανέλλη στο τηλεοπτικό πλατό της πρωινής εκπομπής του ΑΝΤ1...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ