Μεγάλη επιτυχία για την 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης - iefimerida.gr

Μεγάλη επιτυχία για την 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

30% επιπλέον επισκέπτες από πέρυσι, το αδιαχώρητο στις παρουσιάσεις βιβλίων και στις ομιλίες, κοινό που συμμετείχε ενεργά στο αφιέρωμα στις χώρες του Μαγκρέμπ και της Μέσης Ανατολής, 2.500 παιδιά, ευτυχισμένους από τις πωλήσεις εκδότες, ακόμα και «επεισόδια» είχε η φετινή, 8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.

Όπως λέει η Κατρίν Βελισσάρη, διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ στο Βήμα: «Μοιάζει σαν μέσα σε τέσσερις μέρες να ξεχάσαμε την κρίση. Μου λένε ότι η εφετινή έκθεση είναι η καλύτερη από όλες. Εντέλει τα φεστιβάλ με προσωπικότητες λειτουργούν καλύτερα από το αφιέρωμα σε μία τιμώμενη χώρα», ενώ ο πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ Τάκης Θεοδωρόπουλος σχολιάζει: «Η έκθεση αποδείχτηκε για ακόμη μία φορά σημαντικό εργαλείο στις σχέσεις των ανθρώπων του βιβλίου με το κοινό τους».

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Helexpo, 25-30% περισσότερους επισκέπτες από πέρυσι είχε η εφετινή 8η ΔΕΒΘ. Οι 65.000 επισκέπτες της 6ης ΔΕΒΘ το 2009, οι οποίοι αυξήθηκαν το 2010 κατά 35% φτάνουν εφέτος περίπου τις 100.000 άτομα, ανάμεσά τους 2.300 παιδιά που επισκέφθηκαν με τα σχολεία τους την Παιδική Γωνιά.

Η αύξηση της προσέλευσης άρχισε από το απόγευμα της Παρασκευής. Το Σάββατο, από το πρωί, ήταν δύσκολο να κινηθεί κανείς στους διαδρόμους της έκθεσης από τον κόσμο, διαρκής ήταν η κίνηση και την Κυριακή μέχρι το βράδυ.

Το ενδιαφέρον κίνησε η επικαιρότητα του αφιερώματος της έκθεσης στις χώρες του Μαγκρέμπ και της Μέσης Ανατολής. Πολλοί ήρθαν για να ακούσουν τους 12 συγγραφείς των χωρών της Νότιας Μεσογείου οι οποίοι παρουσίασαν τα βιβλία τους στο Φεστιβάλ «Όταν οι ιδέες εξεγείρονται», μίλησαν για την κατάσταση στις χώρες τους μετά τις εξεγέρσεις των τελευταίων μηνών και αντάλλαξαν απόψεις με το κοινό.

Γεμάτη ήταν η Αίθουσα των Τιμώμενων Χωρών σε κάθε παρουσίαση και το κοινό συμμετείχε ενεργά υποβάλλοντας ερωτήσεις. Το κοινό κατέλαβε και τον γύρω χώρο στις ομιλίες της Τυνήσιας ιστορικού Σοφί Μπεσί που μίλησε για την Τυνησία και το ντόμινο των εξελίξεων στον αραβικό κόσμο. Μεγάλο πλήθος παρακολούθησε τον Πακιστανό διανοούμενο Ταρίκ Αλί ο οποίος μίλησε για την αμερικανική παρέμβαση στη Μέση Ανατολή το μεσημέρι του Σαββάτου, τον Νταβίντ Γκρόσμαν που συνομίλησε με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη με αφορμή το τελευταίο βιβλίο του Στο τέλος της γης (Καστανιώτης, 2011), για μια ισραηλινή μητέρα που φεύγει από το σπίτι της μόλις ο γιος της κατατάσσεται στον στρατό και διασχίζει όλη τη χώρα για να μην μπορέσει κανείς να τη βρει και να της δώσει άσχημα μαντάτα για τη ζωή του.

Διαβάστε περισσότερα για τη μεγάλη επιτυχία της έκθεσης στο πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Λαμπρινής Κουζέλη στο Βήμα, το οποίο αναδημοσιεύουμε εδώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ