Κόντρα στην Ευρώπη για τους μετανάστες - Επιστρέφουν οι συνοριακοί έλεγχοι

Μεγάλη κόντρα ξέσπασε στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να τροποποιήσει τη συνθήκη Σένγκεν, επεκτείνοντας για ένα εξάμηνο το δικαίωμα επαναφοράς των αυστηρών συνοριακών ελέγχων και για θέματα μετανάστευσης.

Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη μέλη που έχουν υπογράψει τη συνθήκη Σένγκεν, είχαν ήδη το δικαίωμα επαναφοράς των ελέγχων για θέματα εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης.

Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν δικαίωμα να επαναφέρουν τους ελέγχους και για ζητήματα μετανάστευσης, μετά από επίμονο αίτημα τόσο του Παρισιού, όσο και του Βερολίνου.

Αντιδράσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα πίσω, τονίζουν τόσο η επίτροπος Εσωτερικών υποθέσεων, Σεσίλια Μάλστρομ, όσο και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εκφράζοντας, παράλληλα, τη θλίψη τους για την απόφαση αυτή που πήρε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανέφερε μάλιστα πως θα φέρει το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς το Συμβούλιο αγνόησε επιδεικτικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε την ανησυχία του για την προσπάθεια επαναφοράς ελέγχων στα σύνορα της Ευρώπης, καθώς, όπως είπε, η ελευθερία μετακίνησης φυσικών προσώπων είναι ένας από τους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ