«Το σποτ της ΝΔ με τα παιδιά πέτυχε, αφού συζητείται τόσο», λένε οι ειδικοί - iefimerida.gr

«Το σποτ της ΝΔ με τα παιδιά πέτυχε, αφού συζητείται τόσο», λένε οι ειδικοί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ωφέλησε ή έβλαψε τελικά τη Νέα Δημοκρατία το επίμαχο σποτ, που θέτει τα παιδιά στο επίκεντρο του σεναρίου της ελληνικής αποχώρησης από την Ευρωζώνη;

Από «ηθικής – δεοντολογικής» πλευράς οι απαντήσεις μπορεί να είναι τόσες, όσα και τα κόμματα που εκφέρουν άποψη – και «κονταροχτυπιούνται» - για το θέμα. Ως προς το «επικοινωνιακό» αποτέλεσμα, όμως, οι ειδικοί συγκλίνουν στην ίδια διαπίστωση: Δεν μπορεί παρά να είναι επιτυχημένη μια πολιτική διαφήμιση που προκαλεί τόσες συζητήσεις και αντιδράσεις. Διότι ακόμη και οι εντονότατες αντιδράσεις, εμμέσως «διαφημίζουν» το σποτ, κινούμενες στο «γήπεδο» που αυτό ορίζει.

Όπως είναι ήδη γνωστό, αντέδρασαν εντονότατα ΠΑΣΟΚ και Ανεξάρτητοι Έλληνες και με λιγότερη ένταση ο ΣΥΡΙΖΑ. Δια στόματος Φώφης Γεννηματά, το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το σποτ «απαράδεκτο και ανήθικο», προσθέτοντας πως είναι «ντροπή να χρησιμοποιεί η ΝΔ παιδιά στο συγκεκριμένο τηλεοπτικό μήνυμα, που διχάζει τους Έλληνες».

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων χαρακτήρισε το σποτ «επιεικώς άθλιο», γνωστοποίησε ότι το κόμμα του το κατήγγειλε στη Διακομματική Επιτροπή και πρόσθεσε πως οι Έλληνες θα προστατεύσουν τα παιδιά τους «από τον τρόμο που ασκεί επάνω τους ο Αντώνης Σαμαράς».

Η Συγγρού απήντησε, δια στόματος Γιάννη Μιχελάκη: «Οι εκπρόσωποι του λόμπι της δραχμής δεν ενοχλούνται από την παρουσία των παιδιών στο σποτ, αλλά από τα ερωτήματα που βάζουν. Και κυρίως από το γεγονός ότι δεν έχουν να δώσουν απαντήσεις στα παιδιά».

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, πάντως, η οξύτατη αντίδραση της Ιπποκράτους ήταν – εκτός των άλλων- μια έξυπνη πολιτική κίνηση, μέσω της οποίας το ΠΑΣΟΚ κατόρθωσε , έστω και προσωρινά, «να μπει σφήνα» στο ...δίδυμο των βασικών μονομάχων, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πετυχημένη εφαρμογή του δόγματος του σοκ»

Ως προς την αποτελεσματικότητα, όμως, είναι μάλλον δύσκολο να αμφισβητηθεί ότι το σποτ «έκανε τη δουλειά του».

Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «τα Νέα», καταγράφονται απόψεις ειδημόνων για το ζήτημα. Πρόκειται για «έξυπνη καμπάνια» είπε στα «Νέα» η καθηγήτρια Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίζα Τσαλίκη. Η καθηγήτρια εξήγησε:

«Η ΝΔ» εφαρμόζει το δόγμα του σοκ: Πατάει πάνω σε μια κοινωνικά αποδεκτή αξία, τα παιδιά, και στόχο έχει να ταρακουνήσει και να σοκάρει. Η διαφήμιση είναι σαν να σου λέει: Εσύ τι κάνεις; Φροντίζεις για το μέλλον της χώρας, όταν φροντίζεις για το μέλλον των παιδιών, τα υπερασπίζεσαι και τα προστατεύεις. Το συγκεκριμένο σποτ δεν εκμεταλλεύεται κάτι και δεν είναι το μόνο που στηρίχθηκε στα παιδιά για να στείλει το μήνυμά του».

Κατέληξε η κυρία Τσαλίκη: «Τα παιδιά και οι γονείς που θα το παρακολουθήσουν θα καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για επικοινωνιακό παιχνίδι. Το κοινό δεν είναι χαζό και το εκλογικό σώμα είναι πιο ώριμο και πιο κριτικό σε ό,τι προβάλλεται, από όπου και αν προέρχεται».

«Επικίνδυνο για τα παιδιά» - «ευθύβολο»

Διαφορετική, ως προς το επικίνδυνο ή ακίνδυνο του πράγματος, είναι η – καταγραφόμενη στο ίδιο ρεπορτάζ- άποψη της ψυχοθεραπεύτριας Δήμητρα Θεοφίλη, η οποία πιστεύει ότι το συγκεκριμένο σποτ εκμεταλλεύεται την παιδική αθωότητα και κρύβει κινδύνους:

«Το χειρότερο είναι ότι ο τρόμος θα παραμείνει, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο γονιός θα αμφισβητεί τον εαυτό του, αναφορικά με το αν παίρνει τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον των παιδιών του. Μεγαλύτεροι ψυχολογικοί κίνδυνοι υπάρχουν όμως για τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν το σποτ. Η ανησυχία και ο τρόμος που είναι ζωγραφισμένα στα πρόσωπα των παιδιών της διαφήμισης μπορούν να τρομοκρατήσουν και τον ανήλικο τηλεθεατή ».

«Εξαιρετικά ευθύβολη» θεωρεί την επίμαχη διαφήμιση η σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ανεξαρτήτως – όπως τονίζει- των πολιτικών θέσεων και προτιμήσεων καθενός:

«Επιχειρεί να τοποθετήσει στο κέντρο της συζήτησης το βασικό δίλημμα των εκλογών: ευρώ ή δραχμή. Το κάνει με τρόπο τέτοιο ώστε να μην αφήσει περιθώριο σε κανέναν να αμφιβάλλει για τις συνέπειες τυχόν εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ