Η κάνναβις μπαίνει στην γαλλική προεκλογική εκστρατεία - iefimerida.gr

Η κάνναβις μπαίνει στην γαλλική προεκλογική εκστρατεία

Η κάνναβις μπαίνει στην γαλλική προεκλογική εκστρατεία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της Liberation λέει όλα : «Οι σοσιαλιστές καπνίζουν», ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη «καπνίζω» κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά, με την έννοια ότι «έβαλαν φωτιά στον εαυτό τους». Πράγματι, η δέσμευση της υπουργού Σεσίλ Ντιφλό ότι θα νομιμοποιήσει την κάνναβη άναψε φωτιές (και καπνούς) στη Γαλλία, λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Από το 2002 ξεκίνησε αυτή η συζήτηση στη Γαλλία για την νομιμοποίηση της κάνναβης από τον Λιονέλ Ζοσπέν, πρωθυπουργό τότε. «Το να καπνίζεις ένα τσιγαράκι στο σπίτι σου είναι λιγότερο επικίνδυνο για σένα και για τους άλλους από το πίνεις και να οδηγείς» είχε δηλώσει.

Από τότε το θέμα επανέρχεται κατά καιρούς. Και ξαφνικά, τη μεγάλη πόρτα στην νομιμοποίηση άνοιξε πριν από λίγες ημέρες η «πράσινη» υπουργός Σεσίλ Ντιφλό, πρόεδρος των γάλλων Πρασίνων που υπουργοποιήθηκε από τον Φρανσουά Ολάντ.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις βουλευτικές εκλογές το συντηρητικό κόμμα UMP (το κόμμα του Σαρκοζί) άρπαξε την ανέλπιστη ευκαιρία και εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Σοσιαλιστικού κόμματος του Φρανσουά Ολάντ που διεκδικεί την πρώτη θέση στις 17 Ιουνίου. «Αν κερδίσουν οι σοσιαλιστές θα απελευθερώσουν και την κάνναβη» δήλωνε χθες ο συντηρητικός βουλευτής Ξαβιέ Μπερτράν. «Εδώ πρόκειται για απόλυτη ηθική κατάπτωση» πρόσθεσε.

«Η Δεξιά δεν έχει πρόγραμμα και βρήκε την ευκαιρία να φοβίσει τον κόσμο με θέματα όπως η κάνναβις, οι μετανάστες, οι φόροι. Βρήκαν το κόλπο για να επιβιώσουν» ανταπάντησε ο σοσιαλιστής Νταβίντ Ασουλίν. «Δεν στοχεύουν την Σεσίλ Ντιφλό αλλά το σοσιαλιστικό κόμμα. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα» πρόσθεσε.

Το θέμα πήρε τόσο δραματικές διαστάσεις που απασχολεί σχεδόν αποκλειστικά τα γαλλικά Μέσα. Ο γάλλος πρωθυπουργός Ερό αναγκάστηκε να βγει χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του 1ου καναλιού και προσπάθησε να κλείσει το θέμα : «Η απάντηση είναι όχι, η κάνναβις δεν θα νομιμοποιηθεί. Η Σεσίλ Ντιφλό μίλησε ως επικεφαλής των Πρασίνων. Μετά τις εκλογές θα είναι μέλος της κυβέρνησης» δήλωσε ο Ερό.

Το κορυφαίο στέλεχος του Σοσιαλιστικού κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς δεν έκρυψε την ενόχλησή του από τις θέσεις της «πράσινης» υπουργού :

«Σήμερα όλα τα καλύπτει η οικονομία. Αν ανοίξουμε τώρα θέμα για τα τσιγαριλίκια ενώ δεν ξέρουμε αν το ευρώ θα είναι όρθιο την άλλη εβδομάδα είναι φυσικό οι ψηφοφόροι να μας κοιτούν με μισό μάτι» δήλωσε.

Το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα έχει στα χέρια του δημοσκοπήσεις για το θέμα της κάνναβης και αποδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των γάλλων είναι κατά της νομιμοποίησης. «Δεν κερδίζουμε ούτε μια ψήφο με αυτό το θέμα» εκτιμούν επιτελείς του Ολάντ που επιχειρούν τώρα να μαζέψουν το ζήτημα.

Κάνναβις, προς το παρόν, τέλος.

Η κάνναβις μπαίνει στην γαλλική προεκλογική εκστρατεία | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ