Ντοκουμέντο: Το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Βικτωρίας [εικόνες&βίντεο] - iefimerida.gr

Ντοκουμέντο: Το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Βικτωρίας [εικόνες&βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

22 Ιουνίου 1897: Η ημέρα που η πιο ισχυρή βασίλισσα στην ιστορία της Βρετανίας αποθεώθηκε από τον λαό της για τον εορτασμό του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου της! Η φιέστα της Βικτώριας ήταν πιο μεγαλοπρεπής και από... τα βεγγαλικά για την αντίστοιχη επέτειο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ακριβώς όπως η βασίλισσα Ελισάβετ γιόρτασε χτες με μια εντυπωσιακή πομπή την ολοκλήρωση των εορτασμών για το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της, έτσι και η προ προ προγιαγιά της βασίλισσα Βικτωρία είχε βγάλει όλους τους Βρετανούς στους δρόμους της πρωτεύουσας να την επευφημούν καθώς περνούσε με την άμαξά της.

Το εντυπωσιακό αρχείο από την 22η Ιουνίου 1897 είχε μείνει σχεδόν έναν αιώνα κρυμμένο στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και στη συνέχεια παρουσιάστηκε σε όλο τον κόσμο -με την βοήθεια της τεχνολογίας- για να θυμίσει τις εποχές μεγάλης δόξας της βρετανικής κυριαρχίας (επί Βικτωρίας η χώρα έφτασε στο απόγειο της δύναμής της, διπλασιαζόμενη σε μέγεθος με την προσάρτηση των Ινδιών, της Αυστραλίας, του Καναδά και εδαφών της Αφρικής και του Νότιου Ειρηνικού).

Την ημέρα των εορτασμών για την συμπλήρωση 60 χρόνων από τη στέψη της (1837) η γερμανικής καταγωγής βασίλισσα των Βρετανών ήταν 78 ετών και ζούσε σε βαθιά θλίψη λόγω του θανάτου του συζύγου της, Αλβέρτου (παντρεύτηκαν στις 10/2/1840 αλλά εκείνος πέθανε τον Νοέμβριο του 1861 από τυφοειδή πυρετό).

Η Βικτώρια πέθανε το 1901 σε ηλικία 81 ετών. Την ημέρα που ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι και ο Αυλάρχης Μαρκήσιος του Conyngham την κάλεσαν να αναλάβει την ανώτατη αρχή της Αυτοκρατορίας, έγραψε στο ημερολόγιό της: «Είμαι πολύ νέα και σε πολλά, αν όχι σε όλα, άπειρη αλλά είμαι σίγουρη πως πολύ λίγοι έχουν πιότερη αληθινή καλή πρόθεση και περισσότερο αληθινό πόθο να πράξουν ό,τι είναι καλό και δίκαιο, απ' ότι έχω εγώ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ