Ντράγκι: «Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την ευρωζώνη» - iefimerida.gr

Ντράγκι: «Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την ευρωζώνη»

Μάριο Ντράγκι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για κινδύνους σε ότι αφορά την ανάκαμψη της Ευρωζώνης προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, σε δηλώσεις που έκανε μετά την απόφαση της Φραγκφούρτης να διατηρηθεί αμετάβλητο το παρεμβατικό της επιτόκιο στο 1%.

Όπως επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της ΕΚΤ, η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένει αδύναμη με έντονη αβεβαιότητα που επιβαρύνει τόσο την εμπιστοσύνη όσο και την ψυχολογία των αγορών, δημιουργώντας έτσι «πτωτικούς κινδύνους για τις προοπτικές της οικονομίας».

Ο κ. Ντράγκι είπε ακόμα ότι θα συνεχισθούν οι πράξεις ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον έως τις 15 Ιανουαρίου 2013.

«Κάποια από τα προβλήματα στην Ευρωζώνη δεν έχουν καμία σχέση με τη νομισματική πολιτική. Aυτό πρέπει να το έχουμε υπόψιν μας. Δε νομίζω ότι είναι σωστό η νομισματική πολιτική να αναπληρώνει την έλλειψη δράσης από άλλους θεσμούς», πρόσθεσε ο κ. Ντράγκι σημειώνοντας πως η ΕΚΤ έχει χορηγήσει μέσω δύο πράξεων LTRO περίπου 1 τρισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις των υπηρεσιών της ΕΚΤ, εφέτος το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί από -0,5% έως +0,3% και το 2013 σε 0% έως 2%.

Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του περασμένου Μαρτίου, οι εκτιμήσεις για το 2012 δεν έχουν αλλάξει, ενώ για το 2013 έχει περιορισθεί το εύρος.

Για τον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι είπε ότι είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από το 2% για το υπόλοιπο του έτους.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί εφέτος μεταξύ 2,3% και 2,5% (έναντι εκτίμησης για 2,1%-2,7% τον Μάρτιο) και μεταξύ 1% και 2,2% το 2013.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα στον επόμενο μήνα η ΕΚΤ ίσως προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων. Μια τέτοια κίνηση εκτιμάται πως πέρα από την μικρή έστω ανάσα που θα δώσει στος κόστος δανεισμού για ιδιώτες και επιχειρήσεις, ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω εξασθένηση της ισοτιμίας του ευρώ, κάτι που θεωρείται απαραίτητο προκειμένου να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ