Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έφτιαξαν τον ιό Stuxnet - Και μετά έχασαν τον έλεγχο! - iefimerida.gr

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έφτιαξαν τον ιό Stuxnet - Και μετά έχασαν τον έλεγχο!

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έφτιαξαν τον ιό Stuxnet - και μετά έχασαν τον έλεγχο!
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα New York Times επιβεβαιώνει ότι η εξέλιξη του διαβόητου ιού Stuxnet έγινε από τις ΗΠΑ στα πλαίσια της «Διεθνούς στρατηγικής της για το Κυβερνοχώρο».

Ο στόχος του Stuxnet ήταν να «σπάσει» τον ιρανικό πυρηνικό εξοπλισμό φυγοκέντρισης, μεσω συγκεκριμένων εντολών που θα επηρρέαζαν τα όργανα ελέγχου που είναι αρμόδια για το ρυθμό περιστροφής. Με αυτόν τον τρόπο, οι ΗΠΑ ήλπιζαν να αποτρέψουν μία πιθανή στρατιωτική επίθεση απο το Ισραήλ.

Το σχέδιο ηλεκτρονικού «αφοπλισμού» του Ιράν

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε αρχικά απο το Τζορτζ Μπους και είχε κατασκευαστεί για να παρέχει έναν ψηφιακό χάρτη της εταιρίας εγκαταστάσεων διύλησης του Ιράκ, Νατάνζ και της βιομηχανίας ελέγχου υλικού. Σύντομα τα εθνικά εργαστήρια δοκίμαζαν καινούριους τροπους να σαμποτάρουν την Νατάνζ, πιθανότατα εν αγνοία τους.

Το να «περαστεί» όμως ο ιός στη Νατάνζ δεν ήταν καθόλου εύκολο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ βασίζονταν σε μηχανικούς, συντηρητές και άλλους δύο κατασκόπους και ακούσιους συνένοχους, με άμεση φυσική πρόσβαση στο εργοστάσιο.

´Οταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Μπαράκ Ομπάμα, συνέχισε το πρόγραμμα υπο την κωδική ονομασία «Ολυμπιακοί Αγώνες», το οποίο παρέλυε σιγά σιγά το σύστημα της Νατανζ.

O Stuxnet βγαίνει στο Ιντερνετ

Το 2010 όμως, το Stuxnet «διεέφυγε» απο την Νατανζ, πιθανότατα μέσω κάποιου λαπτοπ και εξαπλώθηκε σε όλο το Διαδίκτυο και στη συνέχεια στο ευρύ κοινό, δίνοντας το έναυσμα για να αρχίσει ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών.

Ο Ομπάμα, σύμφωνα με αξιωματούχους που βρίσκονταν στην αίθουσα, άρχισε τις ερωτήσεις, φοβούμενος ότι ο κώδικας του ιού θα μπορούσε να κάνει ζημιά έξω από το εργοστάσιο. Οι απαντήσεις που πήρε ήταν διφορούμενες και αβέβαιες.

Μόλις κυκλοφόρησε ευρέως, πάντως, ο Stuxnet εντοπίστηκε και στη συνέχεια «αποσυναρμολογήθηκε» από τους ερευνητές ασφαλείας.

Οι ΗΠΑ φοβούνται τα «όπλα» που οι ίδιες αναπτύσσουν

Όπως αναφέρει η «Διεθνής Στρατηγική για τον Κυβερνοχώρο», αυτά τα είδη των ηλεκτρονικών επιθέσεων είναι σοβαρή υπόθεση. Και οι ΗΠΑ διατηρουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν ακόμη και στρατιωτική δύναμη για να ανταποκριθούν σε παρόμοιες επιθέσεις!

Ο Ομπάμα, επανειλημμένα έχει εκφράσει ανησυχίες ότι οποιαδήποτε αμερικανική υπηρεσία που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά «όπλα» -ακόμα και κάτω από τις πιο προσεκτικές και ελεγχόμενες συνθήκες- θα μπορούσε να επιτρέψει σε άλλες χώρες, καθώς και σε τρομοκράτες ή hackers να δικαιολογήσουν τις δικές τους επιθέσεις. «Συζητήσαμε την ειρωνεία της υπόθεσης, περισσότερο από μία φορά» διευκρίνισε ένας από τους συμβούλους του.

Ο Stuxnet είναι παλιά ιστορία πια. Πιο πρόσφατος είναι ο ιός Flame που ξεδιπλώθηκε πριν από λίγο καιρό. Και καθώς βγαίνουν στην επιφάνεια όλο και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτούς τους πολύπλοκους κατασκοπικούς ιούς που φτιάχνονται στα άδυτα των μυστικών υπηρεσιών, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήδη είναι στα σπάργανα η επόμενη γενιά...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ