H «Moody's» τώρα υποβαθμίζει ... κατά ριπάς γερμανικές τράπεζες - iefimerida.gr

H «Moody's» τώρα υποβαθμίζει ... κατά ριπάς γερμανικές τράπεζες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε άλλες εποχές θα ηχούσε ως ανέκδοτο η είδηση ότι η Moody's υποβάθμισε «σωρηδόν», από μία έως τρεις βαθμίδες, γερμανικά πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και θυγατρικών της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη Γερμανία. Τώρα, όμως, όχι.

Το διεθνές οικονομικό τοπίο και η κρίση μειώνουν αισθητά την εμπιστοσύνη που τρέφει ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης, ακόμη και προς τις τράπεζες της Γερμανίας, της ισχυρότερης ευρωπαϊκής χώρας.

Ανάμεσα στις γερμανικές τράπεζες που έχουν υποβαθμιστεί, συμπεριλαμβάνονται οι θυγατρικές της Commerzbank, στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Η Commerzbank είναι η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Γερμανίας.

Προσφάτως το εν λόγω μεγάλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας, εξ αιτίας μιας απόφασης των στελεχών της: Το εποπτικό συμβούλιο της Commerzbank αποφάσισε να καταργήσει το ανώτατο όριο που είχε τεθεί στους μισθούς των διευθυντικών της στελεχών.

Το πλαφόν ήταν 500.000 ευρώ ετησίως. Με την κατάργησή του, όπως γνωστοποιήθηκε, ο Μάρτιν Μπλέσινγκ, διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank, θα δει τις αποδοχές του να υπερβαίνουν το ποσό του 1,3 εκατομμυρίου ευρώ, ετησίως. Οι αξιολογήσεις του «αξιόχρεου», όμως, δεν είναι ευθέως ανάλογες της γαλαντομίας που δείχνουν προς τον εαυτό τους τα στελέχη της τράπεζας.

Εάν η Moody's είναι τόσο αυστηρή με τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ουδείς μπορεί να απορεί για τη «συμπεριφορά» της απέναντι στα αυστριακά: Υποβάθμισε τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Αυστρίας. Πρόκειται για τις Erste Bank, Raiffeisen Bank International και Bank Austria, θυγατρική του ιταλικού ομίλου UniCredit.

Η Moody's υποβάθμισε κατά δυο βαθμίδες την Erste Bank και κατά μία τις άλλες δυο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ