Σόιμπλε: Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για τις μεταρρυθμίσεις - iefimerida.gr

Σόιμπλε: Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για τις μεταρρυθμίσεις

Σόιμπλε: Δεν υπάρχει ευκολος δρόμος για τις μεταρρυθμίσεις
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την θέση της Γερμανίας ότι δεν θα υπάρξουν ευρωομόλογα πριν προχωρήσει η δημοσιονομική ένωση της ευρωζώνης, επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει τις μεταρρυθμίσεις αν θέλει να παραμείνει στο ευρώ.

Σε συνέντευξή που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Σόιμπλε λέει ότι πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ευρωομόλογα και τραπεζική ένωση, θα πρέπει να έχει προχωρήσει η δημοσιονομική ένωση που είναι αναγκαία για την ευρωζώνη, και η οποία είναι ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο.

«Οφείλουμε να προχωρήσουμε βήμα-βήμα" και κατ΄αρχάς με την (ευρωπαϊκή) δημοσιονομική ένωση», η οποία «ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερη ολοκλήρωση» της ευρωζώνης, υποστήριξε ο γερμανός υπουργός.

Με τον τρόπο αυτόν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συντάσσεται με τη θέση της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε χθες ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα πολιτικό όραμα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πριν αναλάβει νέες πρωτοβουλίες.

Η λιτότητα για την ανταγωνιστικότητα είναι μονόδρομος

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υπερασπίζεται για μία ακόμη φορά την πολιτική της λιτότητας που υποστηρίζει το Βερολίνο, με μια φράση που θυμίσει τον Ευκλείδη: «Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος» για την Ελλάδα ή την Ισπανία, λέει, και υπογραμμίζει ότι «οι χώρες που έχουν πληγεί δεν μπορούν να αποφύγουν τις μεταρρυθμίσεις» για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Που οφείλεται η τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας κατά τον Σόιμπλε; Στην επί δεκαετίες αποτυχία της ελίτ της Ελλάδας. Παράλληλα, ο γερμανός υπουργός τονίζει ότι η απόφαση για παραμονή ή όχι στο ευρώ είναι αποκλειστικά του ελληνικού λαού.

«Οι χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση υπήρξαν φειδωλές στις μεταρρυθμίσεις» επισημαίνει και τονίζει για την Ελλάδα, ότι «έχουμε να κάνουμε με αποτυχία της ελίτ, επί δεκαετίες».

Ο Σόιμπλε αναγνωρίζει ότι «ο ελληνικός λαός, αναμφισβήτητα, υποφέρει» αλλά προσθέτει: «μπορεί κανείς σε μια τόσο δύσκολη κρίση να κάνει ό,τι θέλει. Δεν υπάρχει όμως εύκολος δρόμος και δεν γίνονται πάντα όλα δίκαια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ